Allergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op een stof die in principe onschadelijk is. Histamine is een stof die vaak betrokken is bij een allergische reactie en die o.a. verantwoordelijk is voor jeuk en rode huiduitslag. Intolerantie is een reactie van het lichaam op (een bepaalde hoeveelheid van) een stof, buiten het immuunsysteem om. Een intolerantie is niet meetbaar in het bloed, dus met gangbaar medisch onderzoek moeilijk te ontdekken.
Hoe herken je een allergie of intolerantie?
Een (extreme) overgevoeligheid van een stof kan zich uiten in allerlei symptomen, die ook weer symptomen kunnen zijn van een andere aandoening.
De diagnose van allergie kan medisch worden gesteld als er in je bloed stoffen zitten die het lichaam aan heeft gemaakt als reactie op het contact met de stof waar je allergisch voor bent. De stof waar je allergisch voor bent heet ‘allergeen’ of ‘antigeen’. De stof die je bloed aanmaakt wordt antistof genoemd en behoort tot de immuunglobulines. Er zijn meerdere soorten immuunglobulines, maar bij regulier medisch onderzoek wordt het meest gekeken naar IgE. IgE betekent bijvoorbeeld: Immuunglobuline van het E-type.
De diagnose van een intolerantie kan soms gesteld worden, doordat ontdekt wordt dat je lichaam tekort heeft aan een bepaald enzym. Een enzym is een stof die nodig is voor de vertering van bepaald voedsel. Lactase is bijvoorbeeld het enzym dat nodig is voor vertering van lactose.
Symptomen kunnen ook veranderen. Baby’s hebben relatief vaak eczeem, wat zeer zichtbaar is. Als ze circa anderhalf jaar oud zijn, verdwijnt het eczeem bij een aantal kinderen. Bij sommigen komt dit doordat het immuunsysteem inmiddels gerijpt is/ sterker is geworden. Het kan echter ook zijn, dat de klacht zich heeft verplaatst naar bijvoorbeeld de luchtwegen. Van astma is bekend, dat het kan voorkomen in afwisseling met eczeem. Ook kan de klacht zijn verschoven naar gedrag, wat heel moeilijk te ontdekken is.
Een aantal symptomen van overgevoeligheid bij baby’s:
- Vaak de hik hebben
- Veelvuldig huilen
- Darmkrampen
- Reflux of verborgen reflux
- (Luier)uitslag
- Verstopping of diarree
- Veel gasvorming (winden en boeren)
- Slecht drinken
- Slecht slapen
- Ontroostbaar
- Regelmatige oorinfecties
- Ernstige berg
Een aantal symptomen van overgevoeligheid bij peuters en oudere kinderen:
- Maag/darmklachten
- Oorpijnen
- Hyperactiviteit
- Gedragsproblemen
- Verstopte neus/ chronisch verkouden, loopneus
- Chronische hoest/astma
- Hoofdpijn
- Huiduitslag
- Bedplassen ouder dan 6 jaar
- Slechte adem
- Geheugenzwakte
Volwassenen merken overgevoeligheden vaak doordat ze:
Maag/darmklachten hebben, chronische hoofdpijn/migraine, huiduitslag, traanogen, rode/jeukende ogen, loopneus, chronisch verkouden, regelmatig de griep of een andere (bacteriële) infectie, (chronische) blaasontsteking, onregelmatige cyclus, hormonale problemen. Zelfs onvruchtbaarheid kan met een overgevoeligheid te maken hebben.
Emoties
Allergieën en intoleranties kunnen ook op mentaal vlak hun uitwerking hebben. Stemmingswisselingen, neerslachtigheid, onrust en paniek en zelfs depressie kunnen veroorzaakt worden door een allergie of intolerantie.
Algemene adviezen:
- Zorg voor versterking van het afweersysteem, door bekende allergenen een tijd lang te vermijden, door gezonde leef- en eetgewoontes, met eventueel gebruik van voedingssupplementen
- Verdiep je in de keuze om je kind wel of niet (gedeeltelijk) te laten inenten of de inenting enkele maanden uit te stellen. Antroposofische consultatiebureaus adviseren meestal om pas met 6 maanden te beginnen met vaccinaties, omdat het immuunsysteem dan rijp genoeg is om de belasting van gecombineerde vaccinaties te doorstaan. Als je kind voor die tijd al naar een kinderdagverblijf gaat, is dat echter misschien niet zo raadzaam. Op een kinderdagverblijf komen kinderen al veel in contact met allerlei ziektekiemen. Laat je kind niet inenten op het moment dat het verkouden of grieperig is. Het immuunsysteem is dan al belast en kan er niet nog meer bij hebben. Kinderen met overgevoeligheid hebben een immuunsysteem wat al niet sterk is. Een cocktail van diverse inentingen op zeer jeugdige leeftijd is voor sommige baby’s een zeer zware belasting en misschien wel voor alle baby’s.
- Het bijhouden van een voedseldagboek, waarin je opschrijft wat je gegeten hebt en welke reacties er optraden, wordt door veel mensen als steun ervaren om overzicht te houden.
- Neem tijd voor rust, niet altijd de TV, radio of computer aan, wandelen in de natuur en op tijd slapen.
Behandeling in de praktijk
In de praktijk maak ik gebruik van Kinesiologie. Door middel van spierspanningstesten kan ik precies zien wat de oorzaak is van je klacht, kwaal of ziektebeeld. Welke voedingsmiddelen reageer je goed of niet goed op? Zijn er bepaalde contactallergenen die een rol spelen? Wellicht is het je medicatie of zijn het je supplementen waar je niet goed tegen kunt. Ik kan alles testen en behandelen.
Naast Kinesiologie geef ik orthomoleculaire adviezen omtrent voeding en suppletie. Zo weet jij precies waar je aan toe bent en wat voor jou werkt.