PMS, menstruatieklachten

PMS is een afkorting van het ‘Pre Menstrueel Syndroom’. Hierbij heb je klachten voordat je ongesteld wordt. Deze PMS klachten komen (vrijwel) elke cyclus terug, hoewel het ook kan voorkomen dat je incidenteel een huilbui hebt of snoepzucht vlak voor de menstruatie. Je kunt ernstige klachten hebben, waarbij je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je 2 weken per maand ‘jezelf bent’ en 2 weken per maand iemand bent die totaal uit balans is. Dit is meestal zowel voor jezelf als voor je omgeving een grote belasting. Je kunt ook relatief lichte klachten hebben.
Het woord syndroom betekent dat er sprake is van een combinatie van klachten.

PMS klachten

Er zijn meer dan honderd symptomen die in verband gebracht worden met PMS. Niemand heeft ze allemaal, de meeste vrouwen hebben wel meerdere klachten. Je kunt ook wisselende klachten hebben; bijvoorbeeld bij de ene menstruatie zijn de stemmingswisselingen het sterkst aanwezig, terwijl de andere keer de gezwollen borsten het meest opvallend zijn.


De bekendste klachten zijn:
* Emotionele veranderingen, zoals stemmingswisselingen, depressiviteit, huilerigheid, nervositeit en prikkelbaarheid
* Veranderd eetpatroon: sterke zoetbehoefte of andere eetneigingen (chocola is hierbij een bekend voorbeeld)
* Acné
* Meer transpiratie
* Pijn, zoals hoofdpijn, rugpijn en buikkrampen
* Gezwollen en gevoelige borsten, mogelijk door teveel vocht vasthouden
* Spijsverteringsklachten, zoals misselijkheid, maagkrampen, verstopping
* Opgeblazen gevoel in de buik, mogelijk door vocht vasthouden of door spijsverteringsklachten
* Vermoeidheid of algeheel gevoel van malaise, verminderd libido
* Slaapstoornissen

Diverse oorzaken

Hormonen

Er is nog nooit een duidelijke afwijking van de hormonen gevonden bij vrouwen met PMS in vergelijking met vrouwen die daar geen last van hebben. Daaruit wordt wel geconcludeerd dat het dus niet ‘aan de hormonen ligt’. Aan de andere kant is wel duidelijk dat PMS-klachten bij een deel van de vrouwen ontstaan in de puberteit bij de start van de menstruaties en verdwijnen tijdens zwangerschappen en na de menopauze. Ook komt het voor dat ze na een zwangerschap ontstaan of erger worden dan voor die zwangerschap. Mogelijk is er een te globale meting van wat ‘normaal’ is en wat ‘afwijkend’ is qua hormonen. Bloedwaardes van hormonen kunnen op verschillende tijdstippen van de dag grote verschillen vertonen of in verschillende fases van de menstruele cyclus.

Een andere mogelijke verklaring is dat hormonen een sterke onderlinge wisselwerking hebben. Mogelijk wordt er te weinig gekeken naar hormonen die ook relevant zijn. Je kunt de hormoonhuishouding vergelijken met een kaartenhuis; als één kaart staat te wiebelen, dan wordt het hele kaartenhuis instabiel. In de Oosterse geneeswijzen wordt met name een sterk verband gezien tussen de geslachtshormonen, de bijnier- en de schildklierhormonen. In de Oosterse geneeskunde is het bestaan van meridianen (energetische verbindingslijnen tussen verschillende delen van het lichaam) één van de uitgangspunten.


Ook in de Westerse geneeskunde is bekend dat insuline en oestrogeen een versterkend effect op elkaar hebben en hun werking deels overeenkomstig is: beiden bevorderen de opslag van vet; een voorraadje voeding voor de baby of voor tijden waarin er een tekort zou kunnen zijn aan voeding. Kortom, of je nu oosters en/ of westers geschoold bent, het is een gegeven dat er veel onderlinge wisselwerking is tussen organen en in die wisselwerking spelen hormonen een hoofdrol: zij zorgen voor activering of kalmering van bepaalde delen van het lichaam.

Voeding

In ons voedingspatroon worden suiker en koolhydraten veel geconsumeerd. Koolhydraten worden ook wel zetmeel genoemd. (Dit zit in brood, rijst, pasta, aardappels etc.) Een overmaat aan koolhydraten in de voeding kan zowel leiden tot hypoglycemie; een onbalans in de bloedsuikerhuishouding als tot een verstoring van de insulinestofwisseling. Deze verstoringen komen veel voor in combinatie met PMS klachten.

Stress

Langdurige stress geeft een aantal hormonale veranderingen; het leidt in eerste instantie tot een verhoogd gehalte aan cortisol. Een overmaat aan cortisol wordt in verband gebracht met depressie. In tweede instantie leidt het tot uitgeputte bijnieren en dat geeft klachten die ook bij een burnout kunnen voorkomen: vermoeidheid, snel geprikkeld zijn, geen enthousiasme meer kunnen opbrengen voor mensen/ activiteiten waar je vroeger wel heel enthousiast over was en nog veel meer klachten. Als de bijnieren meer uitgeput raken verergeren PMS-klachten.

Cortisol en adrenaline zijn beiden stresshormonen die in de bijnieren worden gemaakt. Hierboven stond al dat de bijnieren in de Oosterse visie een relatie hebben met de geslachtshormonen. Ook leidt langdurige stress tot een verlaagd gehalte aan dopamine. Dit wordt in verband gebracht met stressgevoeligheid, depressie, apathie, spierstijfheid, hoofdpijn, libidoverlies en slaapstoornissen.
Verlaagd dopamine gaat samen met een verhoogd gehalte aan prolactine. Prolactine kan de vochthuishouding en de oestrogeen-/ progesteronspiegels beïnvloeden. Een te hoog gehalte prolactine hangt samen met pijnlijke, gespannen borsten.

Behandeling in de praktijk

Omdat PMS door zoveel verschillende aspecten kan ontstaan of verergeren, is het een klacht waarbij ondersteuning op zowel emotioneel gebied, als met aanpassen van de voeding, aanvulling met voedingssupplementen en/ of kruiden een positief effect kan hebben. In de praktijk testen we d.m.v. Kinesiologie uit waar de tekorten liggen en hoe het met je hormoonhuishouding is gesteld. We behandelen je klachten door middel van de Total Reset therapie en geven aanvullend voeding- en supplementadvies indien nodig.

Reacties zijn gesloten.