Stress en (over)vermoeidheid

Bij stress, vermoeidheid en slapeloosheid ontstaat, mede door een te intensieve ademhaling, een te zuur milieu in de hersenen. Die raken hierdoor erg geprikkeld en daardoor wordt je gevoeliger voor spanningen en nervositeit, word je vermoeid en/of ontstaat slapeloosheid. Ook voeding kan (een deel van) de oorzaak zijn van een te zuur milieu in het zenuwstelsel/ de hersenen.

Symptomen bij te intensieve ademhaling en/ of
hyperventilatie:

 • Angst, nervositeit, snel geprikkeld zijn
 • Spanning voelen in de keel, droge keel, brok in keel, stemproblemen
 • Slapeloosheid
 • Moeheid, al ’s morgens bij het wakker worden. Snel moe na inspanningen.
 • Seks: vaak te moe of buitensporige opgewondenheid
 • Kortademigheid, benauwdheid, luchthappen, pseudo-astma
 • Duizeligheid
 • Harde geluiden slecht verdragen, oorsuizingen
 • Lichtgevoeligheid, onscherp zicht tot visuele hallucinaties toe
 • Verdoofd gevoel, tintelingen met name in handen en voeten
 • Hartkloppingen en ritmestoornissen
 • Bleekheid, koude handen en voeten, snel blozen
 • Stemmingswisselingen

Oorzaken

Vaak is te intensief ademhalen het gevolg van langdurige spanning die geen andere
uitlaatklep vond. In onze westerse cultuur ontkomt bijna niemand aan stress, onder andere door het hoge levenstempo, continu geluiden en andere prikkels, lichamelijke stress door luchtvervuiling, door teveel eten, door te weinig ontspannend bewegen, veel additieven in de voeding etc. Door stress ga je altijd meer ademhalen, omdat het stresshormoon adrenaline de luchtpijp verwijdt.


Als je gedurende lange tijd te intensief ademhaalt, dan past het ademhalingscentrum zich daaraan aan en wordt het dus een ‘gewoonte’. Sommigen zijn van nature al gevoelig voor spanningen, anderen hebben een tijd zeer intensief geleefd/ gewerkt/ heftige emoties te verduren gehad en het lichaam is gewend geraakt aan een nieuwe, ongezonde balans in het ademhalingscentrum.

Gevolgen

Bij sommige mensen raakt door het zure milieu in de hersenen de hormoonhuishouding ontregeld. De hormoonhuishouding wordt gecoördineerd door de hypofyse en hypothalamus, twee organen in de hersenen. Een ontregelde hormoonhuishouding kan zich bijvoorbeeld uiten middels klachten van het premenstrueel syndroom. Ook de aanmaak van de bijnierhormonen, zoals de stresshormonen adrenaline en cortisol, kunnen ontregeld raken. Er zijn veel lichamelijke gevolgen door stress. Bij allergieën is er vaak een tekort aan cortisol.


Een verhoogde cortisolspiegel in het zenuwstelsel zie je onder andere bij mensen met burnout of een klacht als depressie. Om uit deze vicieuze cirkel te komen is het goed om de koolzuurspiegel in het zenuwstelsel te verhogen mer de juiste ademhaling. Ook innname van extra vitaminen en mineralen kunnen hierbij zinvol zijn om rust te brengen in het zenuwstelsel.


De hormonen regelen heel veel processen in het lichaam. Bovengenoemde voorbeelden van mogelijke gevolgen van ontregelde hormoonhuishouding kunnen nog met vele andere voorbeelden worden uitgebreid! Welke klacht er ontstaat is afhankelijk van je totale gezondheid/ erfelijke zwaktes. Eén oorzaak: een te laag koolzuurgehalte in de hersenen, kan bij verschillende mensen totaal andere gevolgen hebben.

Behandeling in de praktijk

Een ademhalingstechniek leren van papier heeft het risico dat je op een verkeerde manier bezig gaat. Bij ernstige klachten als ernstige astma en longemfyseem is het in ieder geval belangrijk om advies te vragen aan een gespecialiseerde iemand. Bij minder ernstige klachten kun je kiezen voor meditatie of yoga om je ademhaling weer onder controle te krijgen. Binnen onze praktijk kijken we vooral naar je tekorten betreft vitaminen en mineralen en kijken we heel specifiek naar je hormoonhuishouding – welke hormonen zijn in balans en welke verstoren je fysieke en emotionele processen. We gebruiken een combinatie van Kinesiologie, voedings- en supplementadviezen om jou zo snel mogelijk weer lekkerder in je vel te laten zitten.