Darmklachten

Het spijsverteringsstelsel van de mens wordt bevolkt door grote hoeveelheden micro-organismen die vooral in de darmen leven. Dit noemt men de darmflora. De darmflora bestaat uit meer dan 600 verschillende bacteriën, schimmels en gisten. Een aantal van deze micro-organismen draagt op een positieve manier bij aan onze gezondheid. De darmflora helpt bijvoorbeeld bij de aanmaak van vitaminen uit het B-complex en van vitamine K. Vitamine B is belangrijk voor gevoelens van rust en ontspanning. Een tekort aan vitamine B geeft heftiger gevoelens van pijn. Vitamine K is belangrijk bij de bloedstolling. Een tekort aan vitamine K kan bijvoorbeeld heftige bloedingen bij de menstruatie geven.


Een goede darmflora zorgt ervoor dat er weinig ruimte is voor de groei van schadelijke micro-organismen in de darm (bacteriën, schimmels en parasieten)

Darmflora, immuunsysteem en allergieën

De darmslijmvliezen en de darmflora zijn verantwoordelijk voor 80% van het immuunsysteem. Word je vaak ziek, dan is het vrijwel zeker dat de darmflora en/ of de darmslijmvliezen niet in orde zijn. Reageer je op meerdere dingen allergisch, dan geldt hetzelfde. Alle slijmvliezen van het lichaam staan met elkaar in verband. Je zou het kunnen zien als 1 groot orgaan; als er één stukje zwak is dan is het hele orgaan kwetsbaar. Daarom gaan hooikoorts of astma en darmklachten vaak samen. Mogelijk is er een allergie voor voeding, waar je niet van op de hoogte bent en die je darmslijmvliezen verzwakt. Dat kan je gevoeligheid voor bijvoorbeeld blaasontstekingen verergeren.

Een goede darmflora ondersteunt ons immuunsysteem doordat er antistoffen worden aangemaakt. Deze antistoffen beschermen de slijmvliezen tegen infecties en tegen de neiging om allergisch te gaan reageren op voeding, huisstofmijt of pollen (hooikoorts) etc. De darmflora is ook belangrijk omdat ze regelt hoeveel histamine er onschadelijk kan worden gemaakt. Histamine is de stof die de klachten als zwelling, roodheid en jeuk veroorzaakt bij allergieën. Bij een zwakte van de darmflora hoeft er maar een zeer geringe prikkel te zijn, om zo’n vervelende allergische reactie uit te lokken.

Darmflora en spijsvertering

Een goede darmflora produceert spijsverteringsenzymen, waardoor we eten beter kunnen verteren en een optimale hoeveelheid voedingsstoffen uit onze voeding kunnen opnemen. Het is ook mogelijk dat er een zwakte is van de spijsvertering, bijvoorbeeld doordat de alvleesklier (pancreas) niet genoeg verteringsstoffen aanmaakt voor koolhydraten (zetmelen uit brood, aardappels e.d.), vetten of eiwitten. Als de alvleesklier inderdaad zwak is, komen er slecht verteerde voedingsstoffen in de darmen, waardoor de darmflora ontregeld raakt. Bij een zwakte van de spijsvertering heeft men vaak last van een opgeblazen gevoel in de buik en winderigheid. Deze klachten kunnen ook worden veroorzaakt door de aanwezigheid van schimmels of parasieten in de darmen.

Schadelijk voor de darmflora:

Antibiotica, corticosteroïden (zoals prednison) en pijnstillers zijn voor de goede bacteriën van de darmflora een stevige aanslag op hun leven. Laxeermiddelen, maar ook diarree door een buikgriepje kan een drastische verandering en een verminderde kwaliteit van de darmflora tot gevolg hebben. Veel mensen worden makkelijk weer ziek nadat ze een antibioticakuur hebben gekregen. Dit geldt vooral voor mensen die al klachten hadden aan de slijmvliezen zoals mensen die vaak blaasontsteking hebben, vaak oorontsteking, hooikoorts enzovoort. Vooral deze laatste groep mensen is gebaat bij het innemen van een darmflorapreparaat (ook probioticum genoemd); dit is een middel wat de darmflora ondersteunt. Ook als je zeer langdurig antibiotica moet slikken is het zinvol om probiotica te gebruiken. 

Veel stress is vervelend en de darmflora ondervindt daar ook negatieve gevolgen van. Stress en spijsverteringsproblemen gaan ook vaak samen: “Ik kan geen hap door mijn keel krijgen”. En als je in zo’n situatie toch gaat eten, dan zal het zeker slecht verteerd worden. Ook tekorten aan voedingsstoffen kunnen de darmwand zwak maken. De darmwand is de voedingsbodem voor bacteriën van de darmflora. Dit levert een vicieuze cirkel op: de darmwand is zwak en daardoor worden voedingsstoffen slecht opgenomen. En doordat de opname van voedingsstoffen slecht is wordt de darmwand nog zwakker. Er zijn middelen die de darmwand kunnen versterken.

Behandeling in de praktijk

Door middel van Kinesiologie test ik of er sprake is van bepaalde intoleranties of allergenen. Ook test ik of je organen in balans zijn of dat er sprake is van bepaalde verstoringen. Door middel van dezelfde techniek kan ik allergenen opheffen en je lichaam weer in balans krijgen.

Naast Kinesiologische behandelingen geef ik orthomoleculair advies omtrent voeding en suppletie indien nodig.