Hypoglycemie

Hypoglycemie betekent letterlijk een te lage bloedsuikerspiegel, maar de problemen die hieronder beschreven worden passen meer bij een bloedsuikerspiegel die sterk wisselt. De klachten treden voornamelijk op wanneer de bloedsuikerspiegel te laag is.

Factoren die invloed hebben op je bloedsuikerspiegel:

Eten
Inspanning
Stress


Als we eten, wordt de bloedsuikerspiegel hoger. Het ene voedingsmiddel wordt sneller verteerd dan het andere en ook bevatten voedingsmiddelen verschillende hoeveelheden suikers (koolhydraten). Hierdoor laten sommige voedingsmiddelen de bloedsuikerspiegel snel stijgen, dit noemt men producten met een hoge glycemische index en/ of lading. Andere voedingsmiddelen hebben weinig verhogend effect op de bloedsuikerspiegel. Deze producten hebben een lage zogenoemde glycemische lading.

Koolhydraatrijke en suikerhoudende producten geven een veel snellere stijging van de bloedsuikerspiegel dan andere producten. Vetten en eiwitten hebben de minste invloed op de bloedsuikerspiegel. Voor een gelijkmatig energieniveau is het goed om een stabiele bloedsuikerspiegel te hebben.

Inspanning en de bloedsuikerspiegel

Niet alleen de hoeveelheid energie die je via voeding tot je neemt heeft invloed op de bloedsuikerspiegel, maar ook de hoeveelheid energie die je gebruikt. Als je rustige, regelmatige inspanning verricht, kan het lichaam meestal goed reageren door telkens een kleine hoeveelheid bloedsuiker uit de reservevoorraden vrij te maken. Als je daarentegen een sprint moet trekken, waarbij in korte tijd zeer veel energie nodig is, dan is het voor het lichaam moeilijker om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Regelmatig rustig sporten of anderszins bewegen is erg goed voor het lichaam om de bloedsuikerspiegel constant te houden.

Stress en je bloedsuikerspiegel

Allereerst een extreem voorbeeld van stress, wat echter wel duidelijkheid geeft. Als je een leeuw tegenkomt ontstaat stress. Het lichaam is instinctief gericht op overleving. Je kunt overleven door heel hard weg te rennen. Hiervoor heeft het lichaam veel brandstof nodig in de spiercellen van je benen. Het lichaam zorgt daarvoor door veel glucose vrij te maken uit de reservevoorraden in het lichaam. Dit gebeurt met behulp van de stresshormonen adrenaline en cortisol.

Het lichaam kent geen verschil tussen psychische of lichamelijke stress. Bij een ruzie met je partner of je baas en bij een spannend televisie programma gaat het lichaam ook adrenaline aanmaken en glucose voor de spieren vrijmaken. In zo’n situatie blijf je echter meestal gewoon op je stoel zitten en gebruik je dus niet de vrijgemaakte brandstof. Omdat het lichaam erg geprikkeld raakt door een hoge bloedsuikerspiegel, worden er anti- hormonen aangemaakt, op den duur te veel, om de bloedsuikerspiegel weer omlaag te krijgen. De bloedsuikerspiegel zakt vaak te sterk en vlak daarna word je slap en moe.

Hypoglycemie is een te lage bloedsuikerspiegel (hypo = te laag). Hierbij hebben de lichaamscellen ook een tekort aan suiker doordat het bloed op dat moment te weinig glucose bevat. Ook dit veroorzaakt een gevoel van zwakte, vermoeidheid en flauwte. Dit kan voorkomen bij mensen die wel of geen diabetes hebben.

Hypoglycemie syndroom

Bij hypoglycemie is er zo vaak een snelle verhoging geweest van de bloedsuikerspiegel (door voeding en/ of stress), dat de systemen die de bloedsuikerspiegel moeten reguleren overprikkeld zijn geraakt en niet meer optimaal functioneren. Vooral de alvleesklier (pancreas) en de bijnieren maken de hormonen aan die reageren op stress en die de bloedsuikerspiegel reguleren. Uitputting van deze organen geeft een verlaagde tolerantie voor suikerrijke producten en voor stress; er wordt te heftig op gereageerd. Als er niets verandert aan de stress en/ of de voeding, dan raken de alvleesklier en bijnieren steeds meer uitgeput.

De belangrijkste klachten bij het hypoglycemie syndroom zijn:

  • Vermoeidheid, gevoel van zwakte in de spieren (de spiercellen hebben even te weinig brandstof)
  • Honger tussen de maaltijden door (de bloedsuikerspiegel heeft op dat moment een dip)
  • Transpiratie (dit is een teken van stress en een lage bloedsuikerspiegel is stressvol voor het lichaam)
  • Hartkloppingen (dit is ook een symptoom van stress; het lichaam wil extra bloed rondpompen om meer brandstof te krijgen)
  • Beven/ trillen van bijvoorbeeld de handen, met name vlak voor een maaltijd. (de bloedsuikerspiegel is dan erg laag)
  • Een glucosetekort in de hersenen komt vooral voor bij langdurige of zeer heftige stress. Dan kun je klachten krijgen als:
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Concentratiestoornissen
  • Angsten, fobieën en nervositeit
  • Geïrriteerdheid, woede aanvallen, huilbuien
  • Loomheid, geeuwen, slaperigheid en slapeloosheid
  • Sommige mensen worden ’s nachts wakker en als ze dan even wat eten, kunnen ze weer doorslapen. Een duidelijk symptoom van een bloedsuikerspiegel die uit balans is.

De behandeling

Denk jij last te hebben van het hypoglycemie syndroom? Ik test het voor je uit. Door middel van Kinesiologische behandelingen kan ik testen of je lichaam uit balans is, welke stresshormonen uit balans zijn en op welke voeding je goed of slecht reageert. Tevens kan ik je na de uitslag op dezelfde wijze behandelen zodat jij snel en effectief van je klachten verlost wordt. Naast deze behandelingen geef ik ook voedingsadviezen mee evenals suppletie advies indien nodig.

Reacties zijn gesloten.