Migraine en hoofdpijn

Hoofdpijn/migraine is een klacht die zeer veel oorzaken kan hebben. Daarom is het ook moeilijk te genezen, want dat lukt alleen als de oorzaak kan worden weggenomen. Het kan bijvoorbeeld iets te maken hebben met voeding, kramp in de bloedvaten, de hormoonhuishouding, emotionele oorzaken, toxische (giftige) stoffen en/ of een niet goed functionerende lever. Het is allemaal mogelijk en ook combinaties van diverse oorzaken komen voor. Een andere oorzaak, gerelateerd aan de darmflora, is een overgevoeligheid voor gluten die niet ontdekt is omdat de patiƫnt geen darmklachten ervaart. Door glutenovergevoeligheid raakt de darmflora ontregeld en worden biogene aminen slechter afgebroken in de darmen. Dit zijn stoffen die de bloedvaten of het zenuwweefsel kunnen ontregelen (histamine, tyramine en serotonine bijvoorbeeld). Bloedvaten kunnen door dit soort stoffen opeens verkrampen of opzwellen. Denk aan deze oorzaak als hoofdpijn meerdere keren per week kan optreden.

Hoofdpijn en voeding met laag glycemische lading

Er is een onderzoek gedaan om te beoordelen of voeding met een laag effect op de bloedsuikerspiegel, een bijdrage zou kunnen leveren aan het verminderen van het voorkomen van migraine. Het ging om 350 patiĆ«nten met klassieke migraine zonder aura. De groep bestond uit 5% mannen en 95% vrouwen. Een groep die medicatie ontving (propranolol, amitriptyline, flunarizine en topiramaat) werd gevolgd en een groep die adviezen kreeg over voeding en de glycemische index, met het advies om voeding met hoge glycemische index te vermijden en zoveel mogelijk voeding met lage glycemische index te gebruiken. Alle deelnemers aan de studie werden gestimuleerd een gezonde leefstijl aan te houden. De frequentie en de ernst van de aanvallen werd gemeten bij aanvang, na een maand en na drie maanden behandeling. Na een maand nam de frequentie van de migraineaanvallen in beide groepen significant af, terwijl de mate van pijn afnam in de medicatiegroep, maar niet in de voedingsgroep. Na drie maanden nam ook in de voedingsgroep de pijnintensiteit af, om op hetzelfde niveau als in de medicatiegroep te eindigen. Het betreft een onderzoek van Turkse neurologen van het Kocaeli Derince Training and Research Hospital uit 2018. Bron: https://www.journalagent.com/agri/pdfs/AGRI_30_1_8_11.pdf

Behandeling in de praktijk

In de praktijk gaan we testen waar de oorzaak van jouw hoofdpijn of migraine ligt. We testen alle voedingsmiddelen, vitaminen en mineralen en kijken heel specifiek naar je hormoonstelsel en darmfunctie. Door middel van de Total Reset methode gaan we de verstoringen in je systeem een voor een oplossen waardoor de migraine vanzelf zal verminderen en in 90% van de gevallen volledig verdwijnt. Indien nodig geven we aanvullend advies op het gebied van voeding en suppletie.