Blaasontstekingen

Vooral vrouwen hebben grote kans op het doormaken van één of meerdere blaasontstekingen in hun leven. Blaasontstekingen beginnen vaak in de plasbuis; dit is de verbinding tussen de blaas en de buitenkant van het lichaam. Zolang de infectie in de blaas blijft is het vooral lastig en pijnlijk. Als de infectie zich echter verder verspreidt kunnen de nieren worden aangetast. Dit is ongewenst, omdat je heftig ziek kunt worden door een nierontsteking en er blijvende nierschade kan ontstaan.

De E-coli is een bacterie die normaal in de darm voorkomt en daar een nuttige rol heeft. In de blaas hoort hij niet thuis. De meeste blaasontstekingen worden veroorzaakt door deze E-coli. Om de E-coli te bestrijden wordt in de gangbare gezondheidszorg antibiotica voorgeschreven. Het probleem hierbij is, dat antibiotica niet alleen de E-colibacterie remt in zijn voortplanting, maar ook veel goede bacteriën die in de darmflora leven, onder andere de E-coli die in de darmen zo nuttig is.

Darmflora en antibiotica

De darmflora is verantwoordelijk voor circa 70% van de kwaliteit van het immuunsysteem. Een goed immuunsysteem heb je nodig om minder vatbaar te zijn voor nieuwe infecties, onder andere nieuwe blaasontstekingen. Er zijn nogal wat mensen die in een vicieuze cirkel terechtkomen door het slikken van antibiotica tegen hun blaasontsteking. Door de antibiotica wordt hun weerstand zwakker en krijgen ze makkelijker een nieuwe blaasontsteking. Dan krijgen ze weer antibiotica voorgeschreven en wordt hun blaas nog bevattelijker voor nieuwe infecties. Het is belangrijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken, omdat er op langere termijn ook allergieën, auto-immuunaandoeningen en andere kwalen kunnen ontstaan door een verzwakte weerstand en een ontregelde darmflora.

Behandeling in de praktijk

Alleen als een bacterie zich kan hechten aan de blaaswand, kan hij een infectie veroorzaken. Een bacterie die zich niet hecht wordt gewoon uitgeplast. Er zijn diverse middelen die de hechting van de E-coli aan de blaaswand kunnen remmen, dit testen we en nemen we met elkaar door. Tevens kan ik door middel van Kinesiologie de oorzaak opsporen (E-coli of zwakke blaas, emoties zoals stress of een gebrek aan probiotische bacteriën?) en behandelen zodat blaasontstekingen tot de verleden tijd behoren.