Ongeveer zeven van de tien mensen hebben het herpesvirus (koortslip in de volksmond) in hun lichaam. Waterpokken is een kinderziekte, die ook door het herpesvirus wordt veroorzaakt. Deze ziekte komt veel voor. Het virus daarvan blijft meestal sluimerend aanwezig in het lichaam en vooral in het zenuwstelsel. Als je last hebt van verminderde weerstand, bijvoorbeeld rond de menstruatie, bij stress, verkoudheid of bij veel zonnestraling, kan je er opeens last van krijgen. Het slapende virus wordt dan weer wakker!
Verschillende herpesvirussen
Er zijn verschillende herpesvirussen. Het meest bekende is herpes simplex wat onder andere de koortslip veroorzaakt. Het geeft meestal een branderig gevoel, er kunnen blaasjes ontstaan die soms opengaan en gaan bloeden.
Herpesvirussen worden in de reguliere gezondheidszorg gezien als een ‘niet te genezen probleem’. Vaak dragen mensen dit virus al vanaf hun geboorte bij zich, omdat hun moeder ook al besmet was. Het immuunsysteem herkent dit virus dan niet als lichaamsvreemd en gaat er dus geen actie tegen ondernemen. Daarnaast is het voor het immuunsysteem ook een lastige infectie, omdat het virus zich zo goed kan verstoppen en zo lang in een ‘slaapstand’ aanwezig kan zijn.
In de complementaire gezondheidszorg zijn er wel mogelijkheden om het lichaam te ondersteunen om minder gevoelig te worden voor deze infecties. Dit geldt ook voor gordelroos (officieel herpes zoster genoemd) en herpes genitalis. Deze aandoeningen kunnen heel pijnlijke en vervelende klachten geven.
Hoofdpijn en RSI
Bij anderen kan het herpesvirus zich echter uiten door aandoeningen aan de zenuwbaan, waarin het eerst slapend aanwezig was. Het kan dan betrokken zijn bij hoofdpijn, RSI-klachten e.d. Deze vorm wordt zelden herkend in de reguliere gezondheidszorg.
Herpes en voeding
Herpesvirussen gebruiken een voedingsstof, het aminozuur arginine, om zich te vermenigvuldigen. Als je merkt dat je waarschijnlijk weer last gaat krijgen van een koortslip, dan is het verstandig om voedsel te eten dat weinig arginine bevat. Voeding die rijk is aan arginine kun je dus beter zoveel mogelijk vermijden in die periode: noten en zaden, pinda’s, gelatine, chocolade, carob (een cacaovervanger), uien en champignons.
Het voedingssupplement lysine
Een andere voedingsstof, het aminozuur lysine, lijkt veel op arginine en wordt ook door het herpesvirus als ‘voedsel’ gebruikt. Alleen deze stof kunnen ze niet gebruiken als voedingsbodem om zich te vermenigvuldigen. Gebruik van lysine remt hierdoor het ontstaan en voortbestaan af van een herpesinfectie. Het is dus raadzaam om een tijdje lysinerijke voeding te eten; het zit vooral in vlees, melk, kaas, vis en avocado. Je kunt lysine ook als voedingssupplement in de vorm van pillen kopen en innemen.
Als een herpesvirus al vanaf de babytijd in het lichaam aanwezig is, dan is soms ook de kwaliteit van de lysine-stofwisseling erfelijk zwak. Dan is het goed om de lysine-stofwisseling te versterken of te ondersteunen.
Ontstaan van ontstekingen
Probeer factoren te vermijden die ontstekingen bevorderen. (Een koortslip is een ontsteking.) Gebruik van suiker, koffie en alcohol verlaagt de weerstand. Straling, bijvoorbeeld van de zon, verergert vaak de heftigheid van de herpesinfectie. Bepaalde vitamines, mineralen en vetzuren verminderen juist de neiging tot ontsteking. Ook de zuur/basebalans van het bloed heeft invloed op de neiging tot ontstekingen.
Belangrijk: het is gevaarlijk om iemand een kus te geven in de buurt van de ogen als je last hebt van een koortslip! Het virus kan het oog infecteren en onherstelbare schade aan het hoornvlies veroorzaken. Ditzelfde geldt voor baby’s: kus een baby of jong kind NOOIT wanneer je last hebt van een koortslip. Dit kan zeer ernstige gevolgen hebben.
Behandeling in de praktijk
Door middel van Kinesiologie test ik waar de disbalans zich bevindt. Met deze unieke techniek kan ik ervoor zorgen dat het virus latent blijft oftewel: niet tot nauwelijks meer opvlamt. Het zal je verbazen dat het herpesvirus zelf vaak niet de boosdoener is maar getriggerd wordt door een simpel voedingsmiddel of tekort. Ik behandel zowel Herpes Simplex als Herpes Genitalis.