Omdat ik weinig vlees eet, probeer ik op andere manieren mijn vitamine B12 boost binnen te krijgen. Zo eet ik regelmatig bonen – boordevol vitaminen en mineralen. Deze Chili Sin Carne is een van mijn favoriete gerechten om te maken. Makkelijk, gezond en erug lekker.
Ingrediënten voor 4 personen:
- Een grote witte ui, gesnipperd
- Twee (of drie – wat je lekker vindt) tenen knoflook, fijngehakt
- Twee theelepels gemalen komijnzaad
- Twee theelepels chilipoeder
- Twee zoete aardappelen, in blokjes gesneden
- Twee blikken tomatenblokjes
- Een pot maïskorrels (non-GMO uiteraard)
- Een pot kidneybonen
- Een pot kikkererwten
- Een bekertje crème fraîche
- Drie bosuitjes
- Een flinke hand verse koriander
- Twee eetrijpe avocado’s
- Drie handjes maischips (natuurwinkel)
- Olijfolie om in te bakken
- Peper en Keltisch zeezout
Hoe maak je het
- Verwarm een scheutje olijfolie in een middelgrote pan en doe de ui, de knoflook, het chilipoeder, een beetje zout en het komijnzaad hierbij. Fruit op laag vuur zachtjes aan voor ongeveer 5 minuten.
- Terwijl de ui en knoflook aanfruiten, was en borstel je de aardappels schoon en snijd je ze in blokjes. Je hoeft ze niet te schillen wanneer ze biologisch zijn.
- Doe nu de blokjes aardappel erbij en zet het vuur iets hoger. Bak tien minuten aan. Blijf roeren zodat er niks aanbakt.
- Terwijl je aardappels zacht worden snijd je de bosui in dunne ringetjes en mix je dit samen met de koriander en een snufje peper en zout door de crème fraîche. Zet even weg, dit is je topping voor straks.
- Na zo’n tien minuten doe je de blikken tomatenblokjes bij de aardappelen.
- Kook de aardappel verder gaar in het tomatensap. Het geheel mag zachtjes pruttelen. Dit zal zo’n vijftien tot twintig minuten duren. Prik af en toe in de aardappelblokjes. Als ze bijna klaar zijn, doe je de maïskorrels, kikkererwten en de kidneybonen erbij en verwarm je deze nog zo’n twee minuten mee.
- Schil ondertussen de avocado’s, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in reepjes.
- Proef of je Chili Sin Carne zo op smaak is. Voeg eventueel wat kruiden toe.
- Schep de chili Sin Carne op de borden en maak af met een flinke eetlepel crème fraîche, de avocado en de maischips. Garneer eventueel met wat extra koriander (voor de liefhebber) en een klein handje bosui.
Tip
Je kunt eindeloos variëren met dit gerecht door gebruik te maken van verschillende bonen. Voor de echte vleesliefhebber kun je er natuurlijk biologische worst doorheen doen. De worst van de Vegetarische slager is trouwens ook niet verkeerd! Wedden dat je die vleesliefhebbers om de tuin leidt ;).