De kracht van zuurstof

Het eerste waar je aan denkt bij het woord zuurstof is ademhalen. Maar zuurstof is voor veel meer dingen belangrijk dan enkel de ademhaling. Iedereen weet dat er zonder zuurstof geen leven is. Dus in andere woorden; zuurstof is een van de belangrijkste elementen op deze aarde. Gelukkig is er tot nu toe altijd een onbeperkte hoeveelheid zuurstof aanwezig geweest. Maar maken we daar wel optimaal gebruik van?

De 4 factoren

Meerdere factoren spelen een rol bij het ontstaan van een zuurstoftekort in het lichaam. We zijn bekend met de nadelen die luchtverontreiniging met zich meebrengt namelijk; minder zuurstof in de lucht die we inademen. Maar wist je dat er nog meer zaken een rol spelen bij het ontstaan van een zuurstoftekort? De belangrijkste hiervan zijn:

  • Stress
  • Onvolwaardige voeding
  • Te weinig beweging en ontspanning en
  • Medicatie

Alle genoemde elementen spelen een belangrijke rol om je zuurstofgehalte op peil te houden. Maar waarom is het nou zo belangrijk om je zuurstofgehalte op peil te houden?

Ziektebeelden ontstaan door zuurstofgebrek

Vrijwel alle ziektebeelden worden gelinkt aan een laag zuurstofgehalte in het bloed en weefsels. Denk bijvoorbeeld aan kanker, diabetes, auto-immuunziekten en MS. Bij al deze ziektebeelden kun je een laag zuurstofgehalte meten.

Ziektebeelden ontstaan omdat er verstikking en/of uitdroging plaats vindt in de cellen. Wanneer er uitdroging plaatsvindt zal een cel waterstof nodig hebben om te herstellen. Indien er verstikking plaatsvindt in de cel, zal deze zuurstof nodig hebben om te herstellen. In veel gevallen speelt verstikking van cellen een rol en is er dus zuurstof nodig. Is er te weinig zuurstof aanwezig in de cellen? Dan zal een ziektebeeld zich uitbreiden en verspreiden.

Mogelijke symptomen zuurstoftekort

Er zijn een aantal symptomen die kunnen duiden op een zuurstoftekort in je lichaam:

  • Snel vermoeid en/of acute vermoeidheid
  • Verzwakt lichaam
  • Duizeligheid
  • Depressie
  • Slechte concentratie
  • Spijsverteringsproblemen
  • Chronisch maagzuur
  • Aanhoudende spierpijn
  • Longproblemen
  • Zwak immuunsysteem
  • Chronische ziektes

Stress is een killer

Een van de belastressngrijkste “zuurstofonttrekkers” is stress. Stress heeft namelijk een sterk verzurende werking op het lichaam. Ik durf zelfs te stellen dat elke dag naar de Mcdonalds gaan minder slecht is dan elke dag blootgesteld worden aan stress (dare I say it? Yes I said it). Die verzuring, daar gaat het mis. Verzurende elementen zoals stress zorgen ervoor dat je een nutriënten- en vochttekort krijgt. Beiden zorgen ervoor dat je lichaam geen beschikking meer heeft over de broodnodige vitaminen en mineralen. En het heeft ook geen vocht om deze nutriënten rond te laten gaan en je organen soepel en gezond te houden.

In een verzuurd lichaam zullen ontstekingen zich sneller ontwikkelen. En elk ziektebeeld begint met een minuscule ontsteking. Die verzuring zorgt er tevens voor dat je zuurstofgehalte daalt. Hierdoor kan de ontsteking langzaam blijven groeien want er is te weinig zuurstof om dit proces stop te zetten.

Onvolwaardige voeding

Voeding is de tweede pijler waar we ons op richten. Onvolwaardige voeding (lees: sterk bewerkte voeding) zorgt tevens voor een verzuring in het lichaam. Met name voedingsmiddelen als vlees, zuivel en cafeïne zijn grote boosdoener. Zuivel zorgt niet alleen voor verzuring, maar ontneemt je lichaam ook nog eens van een van de belangrijkste mineralen van deze tijd: magnesium. Magnesium wordt ook wel het anti-stressmineraal genoemd. In perioden van stress scheiden we dit namelijk in grote hoeveelheden uit. En dat terwijl magnesium er juist voor moet zorgen dat we om kunnen gaan met stress.

Te weinig beweging en ontspanning

We bewegen met z’n allen te weinig. Wist je dat we eigenlijk minstens 2 uur per dag actief moeten bewegen? In plaats hiervan zitten we zo ongeveer 10 a 12 uur per dag op onze (spekkige) billen achter de laptop of de TV. Dit is niet alleen slecht voor je conditie maar ook voor je zuurstofgehalte! Beweging zorgt namelijk voor de aanmaak van meer zuurstof in je lichaam.

Dan nog die ontspanning. Ik begrijp dat je nu wilt horen NETFLIX! Maar helaas is dat niet de ontspanning waar ik het over heb. Echte ontspanning vind je allereerst in het goed ademhalen. Door alle stress vergeten we veelal hoe we moeten ademhalen d.w.z.: via de buik in plaats van de borst. Deze buikademhaling zorgt ervoor dat we meer zuurstof aanwakkeren en dit is, zoals we nu geleerd hebben, erg gunstig voor onze gezondheid. Naast ademhalingsoefeningen zijn regelmatige bezoekjes aan de sauna, de masseur en koud afdouchen zeer goede manieren om jouw zuurstofgehalte een flinke boost te geven. Nog beter is om af en toe een ijsbad te nemen….

Medicatie

Gebruik van medicatie is de laatste sterk bepalende factor wat betreft je zuurstofgehalte. Medicatie is synthetisch oftewel een lichaamsvreemde stof. Dit betekent dat je lichaam er in eerste instantie alles aan zal doen om deze stof kwijt te raken. Dit vergt behoorlijk wat van je lichaam en daarom zijn er vaak zoveel bijwerkingen van medicatie: het ene probleem wordt “opgelost” waar een ander ontstaat. Medicatie heeft tevens een verzurende werking. Het kost je lichaam niet alleen energie, maar ook zuurstof om met deze chemische stoffen te dealen. Niet zo’n pretje dus.

Wat zijn de voordelen van een hoog zuurstofgehalte?

Er zijn veel voordelen toe te kennen aan zuurstof. We noemen er een aantal:

  • Het zorgt voor een goede bloedstroom van en naar de hersenen
  • Het zorgt voor een regelmatige hartslag
  • Zuurstof bevordert de wondgenezing
  • Zuurstof vermindert ontstekingen in het lichaam
  • Het bestrijdt kankercellen 
  • Het vermindert luchtweginfecties en astma
  • Zuurstof stabiliseert het centrale zenuwstelsel (hallo geluksgevoel)

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat jouw zuurstofgehalte op peil is. Probeer te werken aan de genoemde factoren: het verminderen van stress door meer ontspanning, eet verse en onbewerkte voedingsmiddelen, beweeg meer en kijk, in overleg met je huisarts, waar je kunt minderen qua medicatie en/of dosering.

Mijn naam is Laura Kluyver, orthomoleculair voedingsdeskundige en eigenaresse van praktijk Green-Company. Naast het geven van consults werk ik als freelance content creator/copywriter en voedingsadviseur voor verschillende opdrachtgevers. Elke maand schrijf ik een blog over een onderwerp waar mijn persoonlijke interesse naar uit gaat. Neem ook eens een kijkje op mijn webwinkel waar ik mijn persoonlijke favorieten met je deel.