Een zomerse boost – vitamine D

Een strakblauwe lucht, zonnestralen op ons hoofd en genieten maar…de zomer is weer in aantocht. De zon is de meest krachtige bron van natuurlijke vitamine D en is daarmee erg belangrijk voor onze gezondheid. Maar, de zon brengt ook wat gevaren met zich mee. Naast de UV-straling zijn er nog een aantal andere zaken die belangrijk zijn.

Er is inmiddels heel wat reclame gemaakt over het belang van voldoende vitamine D in ons lijf. Zelfs de farmaceutische industrie is hard bezig om mensen hiervan bewust te maken. Een erg goed teken!

Waar is vitamine D goed voor?

De voornaamste functie van vitamine D is het opbouwen van beenderen en tanden, omdat het zorgt voor de opname van calcium en magnesium. Het voorkomt botontkalking (osteoporose), stimuleert en reguleert het immuunsysteem, speelt een rol bij het goed functioneren van het zenuwstelsel en zorgt voor positieve stemmingen en welbevinden. Daarom lopen we altijd met een glimlach rond gedurende de zomermaanden.

Een tekort aan vitamine D

Een tekort aan vitamine D zorgt voor een zwak beendergestel, veel urineren, diarree, misselijkheid, verlies van eetlust, het vasthouden van *fosfor in de nieren en een verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam. De zon maakt in de huid vitamine D aan uit cholesterol. Hoe ouder we worden, hoe minder we dit zelf aanmaken. Ruim 95% van onze behoefte aan vitamine D wordt ‘op’ de huid aangemaakt, de overige 5% komt uit onze voeding.

Wist je dat ruim 80% van de Nederlandse bevolking een tekort heeft aan deze vitamine? De voornaamste oorzaak is dat we een “binnenhuis” leven leiden. Hierdoor worden we te weinig blootgesteld aan daglicht. Daarnaast beschikt Nederland, ten opzichte van andere landen, over weinig lichturen. Alleen in de maanden juli en augustus straalt de zon voldoende om een vitamine D voorraad aan te maken.

** Fosfor werkt zuurvormend. Een overschot kan zich uiten in spontane bloedneuzen. Een verzuurd lichaam is vatbaarder voor ontstekingen.

Maar wat nu?

Geen man overboord, er zijn maatregelen die je kunt treffen om je vitamine D gehalte op een natuurlijke wijze omhoog te brengen. Ik adviseer altijd om in alle maanden van het jaar, met uitzondering van juli en augustus, een vitamine D supplement te slikken. Kies voor een hoge dosering (4000 IU) en slik 1 capsule dagelijks. Wel is het van belang om een natuurlijk supplement te slikken. Synthetische vitaminen en mineralen zijn lichaamsvreemd en, logischerwijs, neemt je lichaam dit niet goed op.

Een andere manier om aan vitamine D te komen is het nuttigen van vitamine D-rijke voeding. Kies voor plantaardige voeding (paddenstoelen zijn een goede bron van vitamine D). Daarnaast zijn vette vis, garnalen, levertraan, vet vlees, lever, eieren en volle zuivelproducten (vermijd melk) een goede bron van vitamine D.

Huid en bescherming

We worden doodgegooid met reclames over het belang van zonnebrandcrèmes en commercials over het gevaar van UV-straling. Uiteraard is het belangrijk om je huid goed te beschermen, maar vergeet niet dat deze huid juist zorgt voor vitamine D opname! Ga daarom het eerste half uur onbeschermd genieten van de zon en smeer je daarna pas in met een natuurlijke zonnebrandcrème.

Vergeet ook niet om je zonnebril af te zetten, hoe hip dit ook moge zijn, want via je ogen neemt je lichaam razendsnel vitamine D op.

Zonnebrandcrème


Een andere, minstens zo belangrijke tip, is het smeren van een natuurlijke zonnebrandcrème. Synthetische producten bevatten veel chemicaliën, parfum, alcohol en andere lichaamsvreemde stoffen. Deze stoffen hebben een negatieve interactie met de zon en beschadigen je huid op den duur zelfs. Je verbrandt sneller, je hormoonhuishouding wordt aangetast en je lichaam slaat deze toxische stoffen op in haar cellen met alle mogelijke gevolgen van dien. Gelukkig bestaan er voldoende merken die natuurlijke bescherming bieden tegen de zon.

Vocht

We weten dat voldoende drinken belangrijk is. Ons lichaam bestaat immers voor de helft uit water. Wij hebben vocht (en zuurstof) nodig om te overleven. Tijdens de zomermaanden onttrekt de hitte meer vocht uit ons lichaam en dit moeten we aanvullen. Drink daarom tenminste 2 liter water of kruidenthee per dag. Ga je echt een hele dag bakken? Ga dan voor 3 liter. En nee, frisdrank, koffie, alcohol en andere dranken tellen helaas niet mee. Koffie en alcohol onttrekken juist meer vocht uit ons lichaam. Valt het je ook op dat je met de zon op je gezicht en een wijntje in je handen sneller aangeschoten bent dan anders? Er is dan sprake van een ‘dubbele vochtonttrekking’. Een tip: vraag altijd om een glas water naast je glaasje alcohol en/of koffie. Zo vul je je tekort gelijk weer een beetje aan.

Mijn naam is Laura Kluyver, orthomoleculair voedingsdeskundige, levensgenieter en blogger. Ik begeleid mensen met uiteenlopende klachten en ziektebeelden in mijn eigen praktijk Green-Company in Apeldoorn. Naast voedingsdeskundige ben ik actief als blogger en gastblogger voor verschillende lifestyle magazines en gezondheidsgoeroe’s.