Het koude weer is weer volop aanwezig en dat betekent weer genieten van verwarmende en stevige maaltijden. Tijdens de herfst- en winterperiode maak ik met regelmaat een grote pan pompoensoep. Niet alleen erg lekker, maar vooral SUPER gezond! Wist je dat pompoenen heel veel vezels bevatten en weinig calorieën? Goed voor je darmen en je gewicht dus..
Ook scoort pompoen laag op de glycemische index. Dit betekent dat, ondanks de licht zoete smaak, pompoen de bloedsuikerspiegel niet laat pieken… zo blijft jouw energielevel mooi in balans. Als je regelmatig pompoen eet, kan het bijdragen aan een soepele huid. Het kan zelfs bijdragen aan het voorkomen en/of verminderen van huidveroudering. Dit heeft met name met het betacaroteen te maken. Een voedingsstof die je ook veel in wortels vindt. Daarnaast bevat pompoen een grote hoeveelheid vitamine E (sterke antioxidant) en vitamine A (goed voor o.a. gezonde ogen en tegen nachtblindheid).
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 1 1/4 kg verse pompoen
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 250 gram winterpeen
- 3 etl. traditionele olijfolie
- 2 gedroogde laurierblaadjes
- 1 tl. komijn
- 1 liter kraanwater
- 1 groentebouillontablet
- 1 tl. chilipoeder
- 1 tl. kurkumapoeder
- 125 gr. crème fraîche
Hoe maak je het
Snijd de pompoen in schijven. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil er af. Snijd de pompoen in grove stukken. Snijd de ui en knoflook fijn. Schil de winterpeen en snijd hem in plakken.
Verhit de olie in een grote pan en bak de pompoen, winterpeen en ui 5 min. Voeg de knoflook, laurierblaadjes en komijn toe. Schenk het water erbij en voeg het bouillontablet toe. Breng aan de kook en laat alles in 30 min. gaar worden.
Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met het chilipoeder en kurkumapoeder, zwarte peper en zout. Roer de crème fraîche los met een lepeltje, zodat deze smeuïg wordt. Schep de soep in diepe borden of kommen en schep er crème fraîche op.
Tip:
Ook lekker met een beetje koriander.