Is jouw cosmetica giftig?

Naast natuurlijke huidverzorging is het gebruiken van natuurlijke cosmetica eveneens belangrijk. Als ik door de stad loop zie ik met grote regelmaat prachtige meisjes lopen die hun schoonheid letterlijk hebben weg geplamuurd. Maar waarom? Ik begrijp dat het door de media voorgespiegelde schoonheidsideaal veel meisjes en vrouwen onzeker maakt, maar je schoonheid verstoppen onder een dikke laag foundation lijkt mij niet de oplossing. Daarbij is het gebruik van reguliere cosmetica ook nog eens (zeer) schadelijk voor onder andere je huid, hormoonhuishouding, DNA en organen. Tijd voor wat uitleg.

Hormonen en cosmetica


Veel ingrediënten in reguliere cosmetica hebben een schadelijke invloed op onze hormoonhuishouding. Een voorbeeld hiervan is het veelgebruikte BHA (E320). BHA is een conserveringsmiddel dat niet alleen wordt gebruikt in lippenstift, hydraterende crèmes en andere cosmetica, maar ook wordt gebruikt om voeding te conserveren. Zodra deze stof onze huid binnendringt ‘herkent’ ons lichaam dit als een lichaamseigen hormoon. Logischerwijs gaat ons lijf hiermee aan de slag en verspreidt deze stof door ons lichaam, niet wetende dat het een synthetische stof is waar we niets mee kunnen.

Huidproblemen en cosmetica


Er zijn massa’s vrouwen die te kampen hebben en/of krijgen met allerlei huidproblemen. Van acne tot snelle rimpelvorming, een extreem droge of juist vette huid, eczeem, geïrriteerde ogen en ga zo maar door. Wat veel vrouwen alleen niet weten, is dat deze problemen vaak veroorzaakt worden door de cosmetica die ze dagelijks gebruiken. Het middel waarvan je denkt je schoonheid te benadrukken, blijkt juist het middel te zijn die je schoonheid langzaam doet vervagen!

Synthetische en dus chemische ingrediënten zijn, volgens cosmetici, niet schadelijk mits ze in kleine doseringen worden aangebracht. Maar, hier ligt nu net het probleem. Want welke vrouw gebruikt nu niet elke dag cosmetica? Deze stoffen kunnen je huid op korte en/of lange termijn flink beschadigen. Iets wat we uiteraard niet willen!

De top 7 meest schadelijke ingrediënten op een rij:

 • Sodium lauryl/laureth sulfate
 • Toluene
 • Parabenen
 • Phthalates
 • Triclosan
 • Parfum
 • Alcohol
 • Sodium lauryl irriteert de huid, longen en ogen. Dit middel wordt in bijna alle producten gebruikt die schuimvorming veroorzaken (denk aan; shampoo, douchegel en facial wash).
 • Toluene wordt uit petroleum getrokken (say what?!?) en uit kool (en nee, geen gezonde groene kool, maar kool van teer). Dit middel wordt in veel cosmetica gebruikt, maar ook als verfverdunner.
 • Parabenen en phthalates wordt veel gevonden in oogschaduw, blush, mascara en nagellak. Deze stoffen staan erom bekend dat ze ons endocriene stelsel (hormoonstelsel) verstoren.
 • Triclosan wordt veel gebruikt in anti-bacteriële zeep. Dit middel kan de vruchtbaarheid aantasten.

Check je cosmetica hier!

Een simpele regel die ik hanteer is: kun je het ingrediënt niet uitspreken dan is het hoogstwaarschijnlijk niet gezond voor je huid. Wil je zeker weten of je make-up veilige ingrediënten bevat? Ga dan naar de cosmetische database SkinDeep. Op deze site kun je al je ingrediënten testen op veiligheid. Ook te downloaden als app, wel zo handig.

De oplossing is niet ver te zoeken


Zo, de schrik zit er goed in denk ik. Maar, niet gevreesd, er zijn genoeg alternatieven. En nee, je hoeft echt niet met een ‘blote-billen’ gezicht rond te gaan lopen, maar liever wel met natuurlijke cosmetica. Er zijn en komen steeds meer producten op de markt die geen of weinig chemicaliën bevatten. Denk aan merken als; Madara, Haushka, Lavera, Mineralissima en Sante. En vergis je niet, ook de dure merken bevatten veel giftige stoffen. Vaak nog meer dan de merken die bij je drogist te koop zijn!

Mijn naam is Laura Kluyver, natuurgeneeskundig therapeut gespecialiseerd in allergie-eliminatie, burn-out en orthomoleculaire voedingsleer. Meer weten over wie ik ben en wat ik doe? Check mijn website www.green-company.nl.