Vroeger moest je donders goed opletten met wie je het bed deelde want, je kon er altijd ongewenst zwanger van raken. Tegenwoordig kunnen we kiezen uit meer dan 20 verschillende voorbehoedsmiddelen. Maar welke vormen van anticonceptie zijn goed voor je en welke kun je beter vermijden? Lees er alles over in mijn blog.
Een stukje geschiedenis
Toen ontdekt werd dat er van seks kinderen konden ontstaan, kwamen er allerlei Middeleeuwse methoden naar voren om dit te voorkomen. Eerst kwam de algehele onthouding, saai maar effectief en later werd er verteld dat je ‘ voor het zingen de kerk uit moest’. Beide methoden bleken niet goed genoeg, dus werd er naar andere manieren gezocht om ongewenste zwangerschappen te doen voorkomen.
Het condoom
De voorloper van het condoom gaat zo’n 6000 jaar terug. De Egyptenaren hadden toen al een condoomachtig linnen zakje. De Grieken en Romeinen gebruikten geitenblazen zakjes. Na deze oude beschavingen verdween ‘het condoom’ voor lange tijd. Pas in de 16e eeuw dook het weer op, tijdens een vreselijke syfilisepidemie, destijds nog een dodelijke ziekte. Er werd linnen, zijde of visblaas gebruikt voor het maken van condooms. Deze condooms werden meerder keren gebruikt, even wassen en huppakee, je kon er weer tegenaan. In 1839 kwam het revolutionaire idee om condooms van rubber te maken.
Het vrouwelijke voorbehoedsmiddel
Zo’n 2000 jaar voor Christus vonden de Egyptenaren het eerste anticonceptiemiddel uit, namelijk een kegeltje gemaakt van granaatappel dat de eisprong vermeed omdat granaatappel oestrogeen bevat. Slim bedacht, het had namelijk wel iets weg van de moderne pil. Ook waren er allerlei drankjes op de markt om je vruchtbaarheid te verminderen.
In 1919 werd ontdekt dat zwangerschapshormonen de vrouw tijdelijk onvruchtbaar maken. Alle wetenschappers storten zich op dit nieuws. In 1950 nam de bioloog Gregory Pincus het initiatief en ontwikkelde de ‘anti-baby pil’, een combinatie van oestrogeen en progesteron. De moderne pil bestaat nog steeds uit deze twee hormonen.
Hoe werkt de pil precies?
Normaal gesproken ovuleer je 1 keer per maand. Tijdens dit proces leg je, so to speak, een eitje dat bevrucht dient te worden. Wordt dit eitje niet bevrucht, dan wordt het nestje en het eitje afgebroken; je wordt ongesteld. Als je dit in gedachten houdt, dan is mentrueren eigenlijk iets heel moois. Het bloed is gewoon een nestje, speciaal gebouwd voor je baby :).
Nephormonen
Wanneer je de pil gebruikt, krijg je synthetische (nep dus) hormonen binnen die je cyclus regelen. Veel anticonceptiemiddelen (waaronder ook het spiraaltje) bevatten hoge levels oestrogenen waardoor je lichaam denkt zwanger te zijn! Hierdoor ovuleer je niet, want je eitje is zogenaamd al bevrucht. 1 keer per maand stop je met het gebruik van de pil en denkt je lichaam ‘hey, we zijn helemaal niet zwanger!’ en gooit het nestje eruit.
Deze abnormale cyclus is iets wat als ‘gewoon’ en ‘logisch’ wordt beschouwd. Mannen gaan er ook gewoon vanuit dat je aan de pil bent en vragen er niet eens meer naar (niet zo handig jongens).
De risico’s en bijwerkingen van de pil op een rij
Sowieso vinden er een aantal fysieke en mentale veranderingen plaats die permanent zijn, zelfs als je stopt met het gebruik van de pil. Hier valt onder:
- grotere borsten (oké…misschien toch een klein voordeel voor de minder bedeelden onder ons)
- gewichtstoename en/of verlies
- minder of meer acne
- lichte vorm van misselijkheid
- stemmingswisselingen, vooral rond je menstruatie
- gevoelige borsten
- lager libido
Oftewel…het lijkt wel of je zwanger bent! En om je lichaam heel je leven te laten denken dat je zwanger bent kan niet de bedoeling zijn. Dit gaat namelijk tegen de natuur in. Heb jij wel eens dieren gezien die HEEL hun leven zwanger zijn?
Oestrogeen dominantie
Wij vrouwen maken allemaal de hormonen oestrogeen en progesteron aan. Doorgaans in normale, gezonde hoeveelheden. Maar, aangezien de meesten van ons de pil of een andere vorm van anticonceptie gebruiken, krijgen we een overschot aan deze hormonen binnen. Daarnaast krijgen we via onze voeding (jaja) ook al een overschot van deze hormonen binnen.
Vooral een teveel aan oestrogeen heeft verstrekkende gevolgen. Oestrogeen maakt namelijk de ontgiftingsenzymen in ons slijmvlies kapot (denk aan je baarmoeder, vagina, darmen enz.). Hierdoor heeft ons lichaam veel moeite om afvalstoffen te verwerken en verzuren we. Hoe verzuurder ons lichaam, hoe groter de kans op ontstekingen die uiteindelijk in allerlei ziektebeelden kunnen uitmonden.
Schokkend? Dat kan ik me voorstellen. Maar om je nog iets meer angst in te boezemen (I’m so sorry), hieronder een lijst met risico’s ten gevolge van de pil (en alle andere anticonceptie waar hormonen in zitten):
- een grotere kans op borstkanker
- een grotere kans op het krijgen van een hartaanval
- migraine
- hoge bloeddruk
- onvruchtbaarheid
- schimmelinfecties en een snellere afbraak van je botstructuur
Bestaat er een alternatief?
Jazeker! Naast dat je natuurlijk een condoom kunt gebruiken (die je gelijk tegen SOA’s beschermd), zijn er ook een aantal manieren om je cyclus in de gaten te houden.
Zoals je misschien al weet, zijn er tegenwoordig genoeg apps die je cyclus bijhouden voor je. En als je over zo’n app beschikt, zie je ook gelijk dat je maar 6 dagen per maand vruchtbaar bent! Dus waarom slikken we dan ELKE DAG de pil? Klinkt erg onlogisch als je het mij vraagt. Ik gebruik al jaren een cyclus-app (wel goed monitoren uiteraard) en…no unwanted pregnancy yet!
The Lady Comp
Een nog mooier alternatief is The Lady Comp. Dit apparaatje is zo geprogrammeerd dat hij door veranderingen in lichaamstemperatuur het moment van de eisprong exact kan meten. Hoe gaat het in z’n werk? Direct na het wakker worden meet je je lichaamstemperatuur. Dit kan gewoon oraal en duurt een kleine minuut. Het metertje berekent nu hoever je in je cyclus zit. Na de meting krijg je een betrouwbare (99,3%) prognose voor de komende 24 uur te zien. Groen betekent onvruchtbaar, rood betekent vruchtbaar en geel is de leerfase waarin hij je nog moet leren kennen.
Enige nadeel? Het is even een kleine investering (prijzen liggen tussen de 395 en 595 euro), maar dan heb je ook wat. En dit apparaatje gaat levenslang mee, dus wel een investering waard if you ask me. Er zijn een aantal zorgverzekeraars die een gedeelte vergoeden. Doe eens navraag bij jouw zorgverzekering!
Geniet van je seksualiteit, omarm intimiteit, doe het veilig en heb respect voor elkaar.
Mijn naam is Laura Kluyver, orthomoleculair voedingsdeskundige en eigenaresse van praktijk Green-Company. Elke maand schrijf ik een aantal (gast)blogs over een onderwerp waar mijn persoonlijke interesse naar uit gaat. Wil je meer weten over wie ik ben en wat ik doe? Neem gerust eens een kijkje op mijn website.
Wil je meer weten over The Lady Comp? Klik dan hier.