Leaky gut syndroom

Westerse voeding…daar begint het allemaal mee. We eten doorgaans teveel suiker, consumeren een overschot aan verkeerde vetten (vlees, kaas, frituur), eten met z’n allen chronisch teveel brood (gluten dus) en spoelen dit allemaal weg met een litertje koolzuurhoudende drank.  Op deze manier kun je al vrij snel een leaky gut ontwikkelen. In deze blog lees je alles over het ontstaan van dit ‘lekkende darmsyndroom’ en wat je ertegen kunt doen.

Verzuring

Deze bovengenoemde producten (evenals stress en medicatie) werken verzurend op ons lichaam. Ons lichaam heeft een bepaalde PH-waarde. Onze weerstand is optimaal als de PH-waarde basisch is. Dit betekent alkalisch oftewel niet zuur. Gedurende de dag wisselt onze zuurgraad enigszins. Een stabiele zuurgraad is belangrijk want, is deze uit balans, dan onttrekt ons lichaam mineralen, vitaminen uit onze haren, nagels, botten enz.

Ontstekingen

Wanneer een lichaam verzuurd raakt, is deze niet meer in staat om goed te ontgiften. Je darmbacteriën (darmflora) hebben hier flink onder te lijden. Verkeerd je lichaam lange tijd in een verzuurde staat? Dan kun je wachten op ontstekingen. Als iemand snel last heeft van pijntjes, kan dat een teken van verzuring zijn. Ook verkoudheden, infecties en hoofdpijn zijn een teken van verzuring.

Darmslijmvlies

De ontstane ontstekingen zorgen voor een afbraak van aminozuren. In de eerste plaats het aminozuur glutamine, dat veel in de darmwand voorkomt. Onze witte bloedcellen, die in actie komen om deze ontstekingen te bestrijden, hebben glutamine nodig om te kunnen functioneren. Deze trekken ze uit onze darmwand, mits dit aminozuur nog aanwezig is. Zo niet? Dan kunnen onze bloedcellen niet functioneren en worden de ontstekingen op den duur heftiger en kunnen uitmonden in allerlei westerse ziektebeelden (kanker, MS, reuma, fibromyalgie enz.).

Leaky gut

Onze darmen zijn bekleed met slijmvlies. Zodra deze is aangetast, is er sprake van een lekkende darm. Het slijmvlies raakt onder andere beschadigd door de verzuring van ons lichaam. Niet alleen voeding, maar ook stress speelt een grote rol in deze verzuring. Wat gebeurd er wanneer je een lekkende darm hebt? Er ontstaan piepkleine gaatjes in de darmwand, waardoor allerlei ongewenste voedingsbestanddelen in ons bloed kunnen lekken. Als dat gebeurt, komt het afweermechanisme in actie en ontstaan er allergische reacties.

Voorkom een leaky gut

Om te voorkomen dat je gaatjes in je darmen krijgt, let dan op de volgende dingen:
1. Zorg voor voeding met voldoende brandstoffen (vetten, eiwitten en koolhydraten)
2. Kies voor de juiste koolhydraten. Kies voor ongeraffineerde koolhydraten (dus GEEN wit brood, witte pasta, koekjes, snoep en andere meuk)
3. Je voeding bevat de juiste vetzuren, in de juiste balans. Kies voor onverzadigde vetzuren (vooral omega 3). Beperk de inname van omega 6-vetzuren (vooral brood), deze werken juist verzurend.
4. Eet voeding rijk aan vitaminen en mineralen (rijk aan groenten en fruit dus)
5. Vermijd lichaamsvreemde additieven (E-nummers)
6. Eet zo puur en onbewerkt mogelijk
7. Probeer een ontspannen leven te leiden zonder al teveel stress
8. Verwerk voldoende probiotische middelen (vezels) in je voedingspatroon en slik een goed probioticum

Kap met die frisdrank, beperk je inname van cafeïne en laat die witte boterham met oude kaas liggen. Maak je lichaam gezond, maak het basisch.

Mijn naam is Laura Kluyver, orthomoleculair voedingsdeskundige en eigenaresse van praktijk Green-Company. Elke maand schrijf ik een aantal (gast)blogs over een onderwerp waar mijn persoonlijke interesse naar uit gaat. Wil je meer weten over wie ik ben en wat ik doe? Neem gerust eens een kijkje op mijn website.