De zin en onzin van oil-pulling

Een van mijn vaste rituelen is de dag beginnen met oil-pulling. Je spoelt je mond dus letterlijk met olie. Ik sta op, neem een eetlepel kokosolie of sesamolie in m’n mond en stap onder de douche. Waarom doe ik dit, waar komt het vandaan en wat doet het met je?

Ayurveda en oil pulling

Oil pulling vindt zijn oorsprong in het oude India. Hier ligt ook het begin van de Ayurvedische levensstijl waarvan de letterlijke betekenis ‘kennis van het leven’ is. 5000 jaar geleden was er sterk de behoefte aan holistische geneeskunde om ziektebeelden te bestrijden waar de reguliere geneeskunde niet altijd een oplossing voor had. Ayurveda richt zich op het voorkomen van ziekten, verjongen van het lichaam en het verlengen van de levensduur. Het streven is naar een lang, gezond en harmonieus leven.

Ook de tandheelkunde kon verbetering gebruiken. Veel Indiërs gingen gebukt onder gebits-gerelateerde klachten. De opkomst van de holistische geneeskunde zorgde voor een oplossing om dit tandbederf te voorkomen en te behandelen. Een oplossing die al snel als een wondermiddel beschouwd werd en nog steeds zo gezien wordt. Inderdaad, we hebben het over oil pulling..

De kracht van oil pulling

Volgens onder andere de holistische geneeskunde voorkomt oil pulling gaatjes, reduceert het tandplak, maakt het je tandvlees sterker, hoofdpijn verdwijnt en astma- patiënten hebben minder last van benauwdheid. Daarnaast heeft het spoelen van olie een ontgiftende werking op je lichaam. Het reinigt je mond, en via je tong trekt de olie schadelijke bacteriën en virussen uit je lichaam. Elke sectie van je tong staat namelijk in verbinding met een ander orgaan in je lichaam zoals je lever, nieren, longen, darmen en je hart

Wat vind ik?

Oil pulling doe ik nu zo’n zes jaar. Ik merk een duidelijk verschil als ik naar mijn gebit kijk. Ik had vroeger nog wel eens gevoelig en/of ontstoken tandvlees. Sinds ik regelmatig mijn dag begin met oil pulling, heb ik hier geen last meer van. Ook de aanslag op mijn tong is afgenomen en mijn mond voelt heel schoon. Een andere prettige bijkomstigheid is dat het je tanden witter maakt!

Hoe werkt het?

Het is heel eenvoudig en je kunt vandaag nog beginnen! Het enige wat je nodig hebt, is een pot kokosolie of een fles sesamolie (ik wissel deze 2 altijd af). Oil pulling op de nuchtere maag heeft het meeste effect.

Je neemt een kleine eetlepel olie in je mond nadat je bent opgestaan en je routine kan beginnen. Laat de olie 10 tot 15 minuten rustig door je mond gaan (niet als een gek gaan spoelen, nergens voor nodig). Je zult merken dat de olie schuimig begint te worden. Dit is een goed teken, want dit schuim zit boordevol bacteriën! Na zo’n 10-15 minuten spuug je de schuimige substantie uit in de prullenbak. Let op, niet in de afvoer want dan kun je verstoppingen veroorzaken (kokosolie wordt hard). Spoel je mond na met lauwwarm water en klaar ben je!

Tips

Koop altijd koudgeperste extra virgin kokosolie en/of koudgeperste sesamolie. Is het ’s ochtends spitsuur thuis? Doe het dan ’s avonds voordat je naar bed gaat. Houd er wel rekening mee dat je 2 uur van tevoren het beste niets meer kunt eten.

Mijn naam is Laura Kluyver, natuurgeneeskundig therapeut gespecialiseerd in allergie-eliminatie, burn-out en orthomoleculaire voeding. Meer weten over wie ik ben en wat ik doe? Check mijn website www.green-company.nl.