Zonder goede hormoonwerking kan jij je sixpack gedag zeggen. Als we aan hormonen denken, dan denken we bijna altijd aan de geslachtshormonen. Maar je hormoonhuishouding heeft naast testosteron nog veel meer hormonen ter beschikking. En al deze hormonen werken nauw samen om jouw lichaam gezond en fit te houden.
Zonder een goede hormoonwerking kun jij je sixpack gelijk gedag zeggen. Wat je daaraan kunt doen? Het allerbelangrijkste is het besef dat voeding de basis is van een goede hormoonwerking. Lees mijn nieuwste gastblog voor bluem over hormonen, hoe je je testosterongehalte een boost kunt geven, welke middelen helpen tegen het befaamde bierbuikje en waarom een stabiele darmflora essentieel is…
Het verschil tussen mannen en vrouwen
Dat mannen en vrouwen sterk verschillen in gedrag is een feit. Dit heeft voornamelijk te maken met het verschil in onze hormoonhuishouding. Zo hebben mannen over het algemeen een hoog testosterongehalte wat zorgt voor daadkracht, doorzettingsvermogen en mannelijke karakteristieken. Vrouwen daarentegen hebben een laag testosterongehalte en moeten het vooral van hun oestrogeen- en progesteron hormonen hebben. Dit zorgt voor een instinctief vermogen om te kunnen zorgen voor anderen, een kind te kunnen dragen en het geeft ons die prachtige heupen en borsten.
Een mannenartikel
Valt het je als man ook op dat de artikelen van onze voedingsdeskundige vooral gericht zijn op de vrouw? Dat is op zich logisch want vrouwen zijn meer geïnteresseerd in verzorgingsproducten, voeding en recepten. Maar we moeten de man natuurlijk niet vergeten! Zeker niet nu het bijna vaderdag is. Daarom vinden we het hoog tijd om eens een artikel te schrijven enkel en alleen gericht op de man. Een artikel over hormonen, hoe je je testosterongehalte een boost kunt geven, welke middelen helpen tegen het befaamde bierbuikje en waarom een stabiele darmflora essentieel is.
Zonder goede hormoonwerking, kan jij je sixpack gedag zeggen
Als we aan hormonen denken, dan denken we bijna altijd aan de geslachtshormonen. In jouw geval hebben we het over het hormoon testosteron. Maar je hormoonhuishouding heeft nog veel meer hormonen ter beschikking. En al deze hormonen werken nauw samen om jouw lichaam gezond en fit te houden. Het allerbelangrijkste is het besef dat voeding de basis is van een goede hormoonwerking. Zonder een goede hormoonwerking kun jij je sixpack gelijk gedag zeggen. Wat ook niet onbelangrijk is om te onthouden, is dat onze darmen de grootste producent zijn van hormonen. Functioneren je darmen niet optimaal? Dan gaat je hormoonproductie achteruit.
Wist je dat…
Een teveel aan testosteron kan leiden tot agressie, terwijl een laag testosterongehalte leidt tot angsten? Vooral koffie en suiker hebben een negatieve invloed op de productie van testosteron
Bierbuikje gerelateerd aan het stresshormoon Cortisol
Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat krachttraining de oplossing is om je testosteronlevel hoog te houden. Dus gaan we massaal aan de apparaten hangen in de hoop dat buikvet als sneeuw voor de zon verdwijnt. Maar als ik je nou vertel dat de sportschool niet de enige oplossing is? Ik leg je uit waarom. Dat (irritante) bierbuikje heeft in principe niets met testosteron te maken, maar veel meer met het stresshormoon Cortisol. Dit is een belangrijk hormoon om te onthouden. Cortisol zorgt er namelijk voor dat je plaatselijke vetverdeling krijgt op je lichaam en met name op je buik. We maken dit hormoon aan als we gestrest zijn. Hoe meer stress we ervaren, hoe hoger ons cortisolgehalte en hoe meer buikvet we verzamelen.
De drie tegenhangers van het hormoon Cortisol, zijn de hormonen testosteron, DHEA en het groeihormoon. Deze hormonen kun je laten overheersen door aan je spieropbouw en vetverbranding te werken, maar ook voeding en een gezonde darmflora spelen een grote rol. Enkel de sportschool is dus niet de oplossing.
Wist je dat
Een disbalans in je darmen een verhoogd oestrogeengehalte kan creëren in het lichaam? Borsten en buikvet? Grote kans dat je oestrogeengehalte te hoog is!
Houd je darmen te vriend
Van al onze orgaanstelsels is je darmstelsel toch wel een van de belangrijkste. Via onze darmwand nemen we namelijk alle voedingsstoffen op. Helaas zien we steeds vaker dat darmen niet meer goed functioneren. Dit ontstaat in eerste instantie door onvolwaardige voeding. Hier verstaan we vezelarme voeding onder zoals kant-en-klaar maaltijden, geraffineerde (en dus vezelarme) koolhydraten, snacks, een overdaad aan cafeïne, frisdrank en alcohol en een tekort aan eiwitten en gezonde vetten. Een vezelarm voedingspatroon tast je slijmvliezen aan. Niet alleen je darmslijmvliezen, maar ook je slijmvliezen in je mond. Dit heeft als gevolg dat nutriënten minder goed opgenomen kunnen worden. Daarbij zorgt het voor ontstekingsreacties in zowel de mond, maag- als darmslijmvliezen. Het hormoon oestrogeen is ontstekingsgevoeliger dan het hormoon testosteron. Hoe vezelarmer je eet, hoe meer het vrouwelijke hormoon oestrogeen de overhand neemt. Hoe hoger dit gehalte, hoe meer vrouwelijke karakteristieken je ontwikkelt (hellooo lovehandles en borsten!!).
Testosteron:
- Stimuleert de ontwikkeling en instandhouding van je bouw
- Het stimuleert de productie van sperma
- Het zorgt voor een gezond libido (ook bij de vrouw)
- Het ontwikkelt het spierstelsel
- Het zorgt voor daadkracht
Neem de juiste groenten om je lichaam te helpen
Er is een aantal voedingsmiddelen dat, volgens onderzoek, goed is voor mannen om dagelijks te nuttigen. Zo is er een onderzoek geweest door de Harvard University waarbij naar voren kwam dat het dagelijks eten van tomaten zorgt voor een verlaagd risico op het ontwikkelen van prostaatkanker. De uitslag gaf aan dat mannen die twee tot vier keer per week tomaten aten, 35% minder kans hadden op het ontwikkelen van prostaatproblemen. Met name de stof lycopeen, sterk vertegenwoordigd in de tomaat, zorgt hiervoor. Maar er zijn nog meer groentesoorten die je lichaam kunnen ondersteunen:
Paprika.
Paprika bevat dezelfde stof als tomaten. Met name rode paprika bevat het hoogste gehalte lycopeen. Daarnaast zit het boordevol beta-caroteen, een belangrijke stof voor de aanmaak van vitamine A.
Oesters.
Je hebt het vast weleens gehoord: oesters versterken je libido. Het positieve nieuws is dat dit geen fabeltje is! Oesters zitten namelijk boordevol zink, een mineraal essentieel voor het mannelijke voortplantingssysteem. Lust je geen oesters? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een supplement met zink.
Knoflook.
Deze krachtpatser bevat een scala aan gezondheidsvoordelen. Met name het hoge gehalte aan antioxidanten zorgt voor een sterk immuunsysteem. Tevens helpt knoflook acne (altijd testosteron-gerelateerd), haaruitval en prostaatkanker tegen te gaan.
Quinoa.
Deze glutenvrije en vezelrijke graan is een echte superfood. Het bevat alle negen essentiële aminozuren en een hoge dosering aan eiwit, ijzer en magnesium. Het reduceert de kans op het ontwikkelen van diabetes. Dit is een groot voordeel aangezien diabetes de kans op prostaatkanker verdubbeld.
Broccoli.
Een recente Harvard studie toont aan dat kruisbloemige groenten zoals broccoli, gezonder kunnen zijn dan gedacht en zelfs beschermen tegen blaaskanker. Deze vorm van kanker komt vaak voor bij mannen. Vijf porties kruisbloemige groenten per week kan de kans op het ontwikkelen van blaaskanker met meer dan de helft verminderen.
Zoals je ziet, spelen groenten de hoofdrol in een gezonde levensstijl. Dit is niet vreemd want groenten zijn de meest vezelrijke voedingsmiddelen die er bestaan. Een volwaardig voedingspatroon rijk aan groenten, noten en zaden, onverzadigde vetzuren en voldoende plantaardige eiwitten zorgen voor een sterk en krachtig lichaam. Zo houd jij je hormoonhuishouding in balans en je testosterongehalte hoog. En daar is die sixpack dan weer!
Laura Kluyver is natuurgeneeskundige en gastblogger voor blue®m. Haar passie is om zoveel mogelijk mensen te helpen hun lifestyle te verbeteren. Ze is een deskundige op het gebied van orthomoleculaire voedingsleer en suppletie. Naast het werk in haar eigen praktijk Green Company geeft Laura praktische adviezen en beantwoordt vragen op gebied van natuurlijke voeding en lifestyle.