Giftige huidverzorging; iets wat wij vrouwen dagelijks gebruiken. Eigenlijk staan we hier niet eens meer bij stil; het hoort gewoon bij onze routine. Maar wat nou als ik je vertel dat verzorgingsproducten enorm veel invloed hebben op niet alleen je huid, maar ook op je hormoonhuishouding en je organen? Tijd voor wat meer uitleg…
Natuurlijke huidverzorging?
De meeste vrouwen krijgen gemiddeld zo’n 130 chemicaliën per dag binnen, puur en alleen via huidverzorging en cosmetica. Shocking als je het mij vraagt. Cosmetische bedrijven beweren dat deze chemicaliën veilig zijn, mits ze in kleine doseringen worden gebruikt. En hier ligt nou net het probleem. Want, wie van ons gebruikt er nu niet elke dag mascara, dagcrème, douchegel, haarproducten? Je begrijpt dat de kleine doseringen per dag beginnen op te tellen.
Synthetische huidverzorging, schadelijk of niet?
Feit is dat niemand ons kan vertellen wat de chemicaliën in huidverzorging nou werkelijk voor schade aanrichten op de lange termijn. Van een aantal ingrediënten weten we inmiddels zeker dat deze schade kunnen veroorzaken zoals bijvoorbeeld de stof aluminium . Aluminium wordt in bijvoorbeeld (bijna) elke deodorant gebruikt.
Giftige huidverzorging
Er zijn wetenschappelijke onderzoeken die bewijzen dat aluminium kankerverwekkend is. Ook *BHA, *BHT, *parabenen en parfum zijn chemische stoffen die op de lange termijn onze huid, weefsels en organen kunnen aantasten.
*BHA (E320) en BHT (E321)
Deze stoffen worden vooral veel gebruikt in lippenstift, hydraterende crèmes en andere cosmetica. Daarnaast worden ze ook veel gebruikt om voeding te conserveren. BHA (butylated hydroxyanisole) en BHT (butylated hydroxytoluence) kunnen allergische huidreacties veroorzaken.
Het International Agency of Research on Cancer heeft BHA als mogelijke kankerverwekker benoemd. Ook geven ze aan dat BHA onze hormoonhuishouding verstoort. Langdurige blootstelling aan hoge doseringen BHA is giftig en veroorzaakt bij ratten en muizen lever –en nierproblemen, het tast de longfunctie aan en zorgt voor bloedstolling in de aderen (oh my god!!)
*Parabenen
Parabenen worden toegevoegd om de houdbaarheidsdatum goed te houden, een conserveringsmiddel dus. Een geschatte 75 tot 90% van (synthetische) producten bevatten parabenen. Elk product (inclusief natuurlijke producten) wat in de winkels verkocht wordt moet namelijk ‘tenminste 30 maanden houdbaar zijn’.
Dit conserveringsmiddel wordt steeds meer in verband gelegd met een verstoring van de hormoonhuishouding. Parabenen kunnen namelijk het vrouwelijke hormoon oestrogeen nabootsen. En een overschot aan oestrogenen kan leiden tot allerlei (auto-immuun) ziektebeelden waaronder (borst)kanker. Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij dit middel in grotere hoeveelheden werd geconstateerd in borstkankerweefsel. Wanneer parabenen in contact komen met UV-straling (zonlicht bijvoorbeeld), zul je sneller last krijgen van huidveroudering en DNA-schade.
*Parfum
Wanneer er parfum of geparfumeerd op je product staat, betekent dit dat er een mix van ongeveer 3000 chemicaliën in spraying_on_wristzit. Parfum wordt in vrijwel elk product verwerkt, of het nu gaat om cosmetica, crème, waspoeder en/of deodorant. De meeste chemicaliën in parfum zijn niet getest op de mate van giftigheid. Het gros van de ingrediënten wekken allergieën op, migraine en zelfs astma.
Een onderzoek wees uit dat drie van de vier astmapatiënten, na het gebruiken van parfum, een aanval kregen. Veel van deze chemicaliën worden in onze vetcellen opgeslagen, niet zo handig dus :(.
Je huid is je grootste orgaan
Waar we vaak niet bij stilstaan, is dat onze huid een orgaan is; ons grootste orgaan zelfs. En dit indrukwekkende en zeer belangrijke orgaan staat in directe verbinding met je bloedbaan. Alles wat je op je huid smeert komt dus gewoon in onze bloedbaan terecht. Iets om bij stil te staan.
Gelukkig is het is nooit te laat om het roer om te gooien…
Je lichaam is een mooi mechanisme wat zich kan ontdoen van veel gifstoffen. Stop je met het gebruiken van synthetische producten, dan heeft je lichaam ook tijd om de oude gifstoffen af te voeren in plaats van elke dag te vechten tegen de nieuwe chemicaliën die we op –en aanbrengen. Het is wel van belang om de eerste paar weken extra goed te drinken zodat de afvalstoffen gemakkelijker uit je lichaam kunnen.
Kijk op mijn webshop om te zien wat mijn favoriete natuurlijke producten zijn!
Mijn naam is Laura Kluyver, orthomoleculair voedingsdeskundige, levensgenieter en blogger. Elke maand schrijf ik een blog over een onderwerp waar mijn persoonlijke interesse naar uit gaat. Wil je meer informatie? Volg mij dan op social media of schrijf je in op mijn nieuwsbrief.