Gastblog: Waarom elke Nederlander een vitamine D tekort heeft

De zon produceert een flinke hoeveelheid energie waaronder ultraviolette straling (UV-straling), waaruit wij vitamine D kunnen aanmaken. Om vitamine D aan te kunnen maken moet de zonkracht echter wel een bepaalde sterkte hebben. In Nederland wonen we op 52e breedtegraad. Helaas voor ons betekent dit dat gedurende de herfst- en winterperiode de zonnekracht te laag is om voor voldoende vitamine D te zorgen. Een chronisch tekort is al snel aan de orde van de dag …

 

Voeding is niet het antwoord

Wanneer we onvoldoende vitamine D kunnen aanmaken vanuit zonlicht, hebben we al vrij snel met een (groot) probleem te maken. Ten eerste is vitamine D een vitamine die je niet makkelijk via je voeding binnenkrijgt. Enkel vette vissoorten en de olie daaruit (levertraan bijvoorbeeld) bevatten hoge hoeveelheden vitamine D. Ten tweede heeft vitamine D door de jaren heen veel belangrijke functies in je lichaam gekregen. Vitamine D is niet enkel een vitamine, maar fungeert ook als hormoon in je lichaam. Een gebrek hieraan heeft dus een behoorlijk negatieve invloed op je lichaamsfuncties.

Waarom je dik mag worden in de zomer

Vreemde kop nietwaar? Dik worden tijdens de zomermaanden? Terwijl we juist met z’n allen zo slank mogelijk de zomer in willen. Maar voor het aanmaken van vitamine D is afvallen voor of tijdens de zomer juist NIET voordelig. Vitamine D heeft namelijk de eigenschap opgeslagen te kunnen worden in je vetcellen. En meer vetcellen betekent meer opslag! Nu stel ik niet voor om overgewicht te creëren, maar op hetzelfde gewicht te blijven en/of iets meer vetmassa te ontwikkelen is helemaal niet zo slecht. Zorg ervoor dat je tijdens de winterperiode de extra opgebouwde vetmassa wel weer kwijt raakt. Afbraak van vetweefsel betekent namelijk het vrijkomen van vitamine D. Zo deden onze over-over grootouders het ook in de oertijd.

Waar is vitamine D goed voor?

De voornaamste functie van vitamine D is het opbouwen van beenderen en tanden, omdat het zorgt voor de opname van calcium en magnesium. Het voorkomt botontkalking (osteoporose), stimuleert en reguleert het immuunsysteem, speelt een rol bij het goed functioneren van het zenuwstelsel en zorgt voor positieve stemmingen en welbevinden. Tijdens de zomerperiode maken we de grootste hoeveelheid vitamine D aan. Om die reden lopen we dan ook altijd met een glimlach rond gedurende de zomermaanden.

Tekort aan vitamine D, een tekort aan calcium

Het mineraal calcium helpt o.a. onze botten en tanden sterk te houden. Maar zonder aanmaak van voldoende vitamine D wordt dit een lastig verhaal. Ons lichaam hoort de calcium namelijk uit onze darmen op te nemen en naar de bloedbaan te sturen. Dit proces verloopt soepel wanneer we een mooie hoeveelheid vitamine D in ons lichaam hebben. Echter, is er een gebrek aan vitamine D, onttrekt ons lichaam de calcium niet meer uit onze darmen, maar wordt het uit andere delen van ons lichaam getrokken: onze tanden en botten. Demineralisatie van het gebit, parodontitis en osteoporose zijn signalen van een tekort aan het mineraal calcium en dus een tekort aan vitamine D.

Symptomen tekort vitamine D

Een tekort aan vitamine D zorgt o.a. voor een zwak beendergestel, veel urineren, neerslachtigheid/depressiviteit, diarree, misselijkheid, parodontitis, verlies van eetlust, het vasthouden van fosfor in de nieren (dit zorgt voor verzuring in het lichaam) en een verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam.

Een tekort en wat nu?

Vermoed jij bij jezelf of bij je patiënt een vitamine D tekort? Geen man overboord, want er zijn maatregelen die je kunt treffen om je vitamine D gehalte op een natuurlijke wijze omhoog te brengen. Ik adviseer om tijdens de herfst- en winterperiode te kiezen voor een vitamine D supplement. Naast een goed supplement kun je ervoor kiezen om meer vette vis te eten. Kies enkel en alleen voor biologische, wilde vis vanwege de anders aanwezige antibiotica en andere toxinen.

Onbeschermd in de zon zitten is goed

Tijdens de zomerperiode adviseer ik om elke dag 20 minuten onbeschermd in de zon te gaan zitten. Dus geen: petjes, zonnebrillen of bedekte borstkas. Via je oogleden neem je de meeste vitamine D op. Smeer je na deze 20 minuten pas in met een natuurlijke zonnebrandcrème.

Mijn naam is Laura Kluyver, orthomoleculair voedingsdeskundige en eigenaresse van praktijk Green-Company. Elke maand schrijf ik een aantal gastblogs voor o.a. Amber Alberda en het mondverzorgingsmerk blue®m. Deze blog is geschreven voor bluem. Wil je meer weten over wie ik ben en wat ik doe? Neem gerust eens een kijkje op mijn website.