Het ene dieet is het andere niet

Bij het horen van het woord dieet denken we automatisch aan afvallen. Dat is echter niet helemaal terecht, want een dieet kan bijvoorbeeld ook ingezet worden bij ondergewicht of voedingsgerelateerde klachten of ziekten. Mensen volgen dus om verschillende redenen een dieet.  In mijn praktijk zie ik met name cliënten die kampen met overgewicht, het metabool-syndroom, diabetes patiënten, chronische vermoeidheidsklachten of mentale klachten (denk aan burn-out en depressie). Cliënten vragen vooraf ook geregeld wat voor soort dieet ze kunnen verwachten. Ik vertel ze dan gelijk dat ik NOOIT een dieet voorschrijf, maar ze bewust maak van een andere leefwijze. Ik geloof namelijk niet in diëten….

Diëten en nog eens diëten

Door de jaren heen zijn er enorm veel diëten ontwikkeld. Met name het crashdiëten, waarbij het uitgangspunt is om in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk gewicht te verliezen, was en is immens populair. De markt op dit gebied is groot, maar de resultaten, zeker op lange termijn, zijn ronduit teleurstellend. Crashdiëten kan zelfs levensgevaarlijk zijn…

Om je een beeld te geven welke diëten er tegenwoordig nog veelvuldig nageleefd worden, heb ik besloten om het op een rijtje te zetten. Zo kun je precies zien welk dieet wat pretendeert en daar strooi ik dan even mijn ongezouten mening overheen. Altijd leuk toch ;)?

Crashdieet

We beginnen maar direct met de ergste van het stel: crashdieten. Een andere naam voor crashdieten is ook wel tijdelijke uithongering. Je valt af, want je eet te weinig. Het gevolg is echter dat je door zo’n dieet al snel belangrijke voedingsstoffen mist, wat op termijn schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Het gewichtsverlies is ook maar tijdelijk, omdat het lichaam na deze uithongering alles wat het daarna binnen krijgt, zo veel mogelijk zal opslaan als vet in het lichaam. Waarom? Omdat ons lichaam over een eeuwenoude overlevingsstrategie beschikt om ons lichaam in perioden van schaarste te laten overleven. Het beruchte jo-jo effect is van toepassing op dit zeer INeffectieve dieet.

Atkinsdieet

Dit dieet is ontdekt door dr. Robert C. Atkins. Hij was een cardioloog uit New York, die zich had gespecialiseerd in het behandelen van mensen met overgewicht. Het dieet was erg populair bij mensen met een maatje meer.
Het dieet is gebaseerd op het onbeperkt eten van eiwitten en vetten. Het eten van koolhydraten moet zo veel mogelijk worden beperkt. Atkins ging er namelijk van uit dat overgewicht te maken heeft met een storing in de stofwisseling. Het hormoon insuline is hierbij de grote boosdoener. Door een teveel aan koolhdyraten en hierdoor een overschot aan insuline worden er onnodige vetreserves aangemaakt en ontstaat er een vermoeid en hongerig gevoel, aldus Atkins.

In de basis heeft meneer Atkins gelijk. Een teveel aan koolhydraten is inderdaad niet verstandig vanwege een te hoge aanmaak van insuline. Maar, we hebben zeker WEL koolhydraten nodig. Het gevaar van het Atkins dieet is dat we veels teveel eiwitten en vetten binnenkrijgen wat zorgt voor een verzuring van ons lichaam. En hoe zuurder ons lichaam, hoe sneller de kans op ontstekingsreacties. En deze ontstekingen kunnen weer uitmonden in allerlei gezondheidsproblemen als; reuma, diabetes, kanker, artrose, een slecht werkend immuunsysteem enz.

Montignac

De Fransman Michel Montignac kampte zelf met overgewicht en besloot eind 1970 een onderzoek te starten op het gebied van voeding om zijn eigen gewichtsproblemen te overwinnen. Montignac ontwierp naar aanleiding van zijn onderzoek het Montignac dieet. Zijn methode bleek een enorme kaskraker te zijn. Om volgens Montignac af te vallen, hoef je niet perse op de calorieën te letten, maar gaat het om het kiezen van de goede koolhydraten. Hieronder verstaat hij: zilvervliesrijst, volkorenpasta, bruine bonen, pinda’s, fruit en roggebrood. Suiker wordt bij dit dieet als slecht beschouwd.

Op zich had Montignac geen gekke ideeën. Het kiezen voor complexe in plaats van geraffineerde koolhydraten is inderdaad verstandig. Maar er zit geen limiet op het eten van deze koolhydraten en daar gaat het mis… Ook de regel dat koolhydraten en vetten gescheiden gegeten moeten worden is in mijn optiek onverstandig. Juist eiwitten en vetten houden je bloedsuikerspiegel stabiel wanneer je dit combineert met koolhydraten. De inname van deze twee is ook aanzienlijk laag waardoor je tekorten opbouwt.

Bloedgroepdieet

Natuurgeneeskundige Peter D’Adamo heeft veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen bloedgroep, voeding en levensstijl. Hij concludeerde dat bloed de fundamentele voedingsbron is van het lichaam. Na talloze patiënten te hebben gezien in loop der jaren, tekende zich geleidelijk een patroon af. Hij constateerde dat elke bloedgroep gebaat was bij specifieke voedingsmiddelen.

Er zijn vier soorten bloedgroepen: O, A, B en AB. De indicatie positief of negatief spelen hierbij geen rol. Als men bloedgroep A heeft bijvoorbeeld, wordt vegetarisch eten geadviseerd met veel koolhydraten en mensen met bloedgroep O kunnen beter geen koolhydraten eten. Mijn (niet zo bescheiden) mening is dat dit dieet een absolute no go is. Ook al hebben we dezelfde bloedgroep, zegt dat niets over onze genen, gezondheidsproblemen, aanleg, trauma’s enz. Daarbij mis je essentiële voedingsstoffen wanneer je bijvoorbeeld zoveel mogelijk koolhydraten eet en eiwitten en vetten laat staan.

Cambridge dieet

Het Cambridge dieet is ook zo’n kaskraker. Ontwikkeld door dr. Alan Howard, die zelf als proefkonijn diende. Na jaren onderzoek lukte het hem om een perfecte dieetformule samen te stellen. Een aantal uitgangspunten:
– juiste hoeveelheid proteïne om mager weefsel te beschermen
– het juiste niveau koolhydraten om milde verbranding te bevorderen
– juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen en vetzuren om een goede gezondheid te behouden

Het dieet bestaat uit drie volledige maaltijdvervangers die in totaal slechts 462 calorieën bevatten. Het dieet is alleen verkrijgbaar bij Cambridge-consulenten, die  het dieet eerst zelf hebben ondergaan. Het nadeel? Dat bijna iedereen na het volgen van het dieet al weer snel in hun oude eetpatroon vallen, met het oude gewicht als gevolg. Daarbij raad ik zakjes, poedertjes en andere kant-en-klare meuk altijd af. Mensen hebben een gebit om een reden! We horen op voeding te kauwen aangezien het eerste verterings- en scheidingsproces in onze mond start. Ook lijkt me het zeer onlogisch dat iemand zich levenslang aan maaltijdvervangers houdt (dit raad Alan Howard ook niet aan) en dus verval je altijd weer in je oude patroon.

Oerdieet of Paleolithisch dieet

Dit dieet is gebaseerd op de voedingswijze uit de oertijd. “In tegenstelling tot de moderne mens bewoog de primitieve mens de hele dag. Hij at voornamelijk fruit, groente, zaden en noten, klein wild en vis. Een overvloedige consumptie van snel verteerbare koolhydraten (zoet fruit) en de daarbij behorende hoge glucose en insulinewaarden, waren voor het lichaam een signaal dat de winter in aantocht was en dat het tijd werd om vet op te slaan en dus dikker te worden.”

Het huidige oerdieet is een voedingswijze die overeenkomt met die van de mensen uit de oertijd. Oerdieet-aanhangers stellen dat deze mensen geen melk- en melkproducten mogen gebruiken, geen graanproducten en zeker geen geraffineerde suikers. De theorie is dat de menselijke genen door de eeuwen heen nauwelijks zijn veranderd. Daarentegen is onze voeding totaal veranderd. Ook bewegen we een stuk minder dan de primitieve mens. Ik ben het voor 80% eens met de basisprincipes van het oerdieet. Echter is het verschil met de orthomoleculaire voedingsleer (hetgeen ik praktiseer) dat je wel beperkt zuivelproducten mag gebruiken en granen. Wel complexe (lees: vezelrijke) en het liefst glutenvrije granen en wat zuivel betreft: geen zuivel van de koe.

Sonja Bakker dieet

Sonja Bakker is gewichtsconsulente en in een klap beroemd geworden met haar bestseller “Bereik je ideale gewicht”. Na jarenlange populariteit heeft ze in september 2009 besloten voor onbepaalde tijd te stoppen met haar activiteiten.

Sonja ontwikkelde een dieet waarbij men alles mag eten, geen punten of calorieën hoeft te tellen en toch afvalt. Klinkt goed toch? Hmmm..toch ben ik totaal niet onder de indruk van deze dame. Ze adviseert namelijk met name light-producten te gebruiken en volkoren granen en zuivelproducten zijn ook absoluut gezond, aldus mevrouw Bakker. Daarbij mag je bijvoorbeeld ook chocoladepasta, koekjes en chips nuttigen, mits met mate. Ik ben 100% TEGEN het gebruik van light-producten en ook het snaaien is overbodig. Volwaardige voeding zorgt namelijk voor een verzadigend gevoel: voeding in plaats van vulling. Hierdoor wordt snaaien overbodig…

Het dieet wat in mijn optiek het beste uit de bus komt is het Oerdieet oftewel het PALEO-dieet. Alle andere beschreven diëten geven enkel en alleen tijdelijk gewichtsverlies. Het jojo-effect is dan ook op bijna alle diëten van toepassing, behalve het PALEO-dieet. In mijn praktijk hanteer ik geen dieet, maar een andere leefwijze. We passen je voedingspatroon dusdanig aan dat je meer dan voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Je gaat je al snel fitter en energieker voelen waardoor je nooit meer terug wilt naar je oude voedingspatroon en leefwijze.

Mijn naam is Laura Kluyver, orthomoleculair voedingsdeskundige en eigenaresse van praktijk Green-Company. In mijn praktijk begeleidt ik cliënten naar een gezonder, bewuster en gelukkiger leven, ongeacht de klacht, kwaal of het ziektebeeld. Elke maand schrijf ik een blog over alles wat met een natuurlijke levensstijl te maken heeft.