Jodium is een echte krachtpatser

De schildklier speelt een rol in elke cel van ons lichaam. Dit vlindervormig orgaan, wat zich in onze hals bevindt, stimuleert de celenergie. Niet de schildklier zelf, maar de hormonen die zij aanmaakt, zorgen hiervoor. Een belangrijk hormoon die de schildklier aanmaakt is het hormoon thyroxine. De voornaamste functie van dit hormoon is het stimuleren van de stofwisseling (proces van aanvoer bouwstoffen en afvoer afvalstoffen) van praktisch al onze cellen.

Dit hormoon, thyroxine, is het enige hormoon dat een grote hoeveelheid jodium bevat. De schildklier is zelfs het enige orgaan dat jodium verzamelt.

De functie van jodiumschildklier1
Jodium is een onderdeel van het schildklierhormoon thyroxine. Het werkt cholesterolverlagend en het is de beste antibiotica, anti virale en antiseptische stof van de natuur. Jodium verbetert de opname van koolhydraten, speelt een rol in het behoud van een gezonde huid, haar en nagels, het ontgift chemicaliën en giftige stoffen (zoals E-nummers in onze voeding) en is een essentieel onderdeel voor het goed functioneren van ons zenuwstelsel.

Jodiumtekort
Een tekort aan jodium geeft schildklierproblemen en veroorzaakt taai slijmvlies. Ook cystes in borst, eierstokken of huid hebben vaak een relatie met een jodiumtekort. Vrouwen met een chronisch jodiumtekort hebben driemaal meer kans op het ontwikkelen van borstkanker. Een onderzoek in de VS laat zien dat autistische kinderen 45% minder jodium in het lichaam hebben dan niet-autistische kinderen.  Kortom, jodium is een zeer belangrijk mineraal.

Gejodeerd zout
Laat je niets wijs maken wat betreft gejodeerd zout. Ons lichaam neemt deze vorm van jodium namelijk NIET op in het lichaam. Oké…misschien 1%, veels te weinig dus. Hoe komt dit? Omdat deze vorm van jodium synthetisch is, in de fabriek gemaakt dus. Ons lichaam herkent deze vorm van jodium niet als lichaamseigen en neemt het om deze reden dus nauwelijks op. Daarnaast is geraffineerd zout (zo bewerkt dat er geen enkele voedingswaarde meer in zit) schadelijk voor onze gezondheid. Het veroorzaakt onder andere een hoge bloeddruk en andere hart -en vaatziekten.

Daarentegen is ongeraffineerd zout WEL weer heel goed voor ons. Denk hierbij aan Keltisch zeezout (mijn persoonlijke favoriet) en Himalayazout. Deze zoutsoorten bevatten zo’n 85 mineralen (!!) die ook in ons bloed worden aangetroffen. Dit betekent dat ons lichaam deze mineralen direct herkent en ze actief gaat verwerken wat bevorderlijk is voor onze gezondheid. Keltisch zeezout en Himalayazout zitten beiden BOORDEVOL jodium, maar dan in de natuurlijke vorm.

Ook in bepaalde voeding vind je een hoge jodiumwaarde terug zoals:
– kelp, zeewier en zeekraal
– asperge
– bosbessen
– eieren
– garnalen
– komkommer
– uien
– schaaldieren
– watermeloen

Sole
Zelf drink ik vier ochtenden in de week een zoutwateroplossing genaamd Sole. Deze mix van water en ongeraffineerd Keltisch zeezout zorgt ervoor dat ik alle mineralen binnen krijg and then some :). Wil jij je jodiumgehalte ook een boost geven? Maak dan een fles sole en klaar is kees.

Bereidingswijze Sole:
Neem een lege, glazen literfles. Vul een kwart van de fles op met keltisch zeezout en leng aan met water. Laat dit tenminste twee uur staan. Is het zout helemaal opgelost? Dan mag jeWater-drinken wat extra zout toevoegen. Houd dit in de gaten en vul eventueel bij totdat je een bodempje zout over houdt. In de koelkast zetten en drinken maar. Omdat het een zoutwateroplossing is blijft het onbeperkt houdbaar.