Kill die cellulitis

Cellulitis, it’s a pain in the arse! Bijna alle vrouwen krijgen hier vroeg of laat mee te maken. Dit komt omdat we, naarmate we ouder worden, minder collageen aanmaken met het effect dat onze huid haar stevigheid verliest. Ook ik was een van de ongelukkige die hier en daar wat irritante putjes aan het ontwikkelen was. Niet echt een “pretty sight” als je in je bikini wilt paraderen op het strand. Tijd voor actie dus!

De term cellulitis verwijst naar de kuiltjes van de huid op je benen, heupen en billen. Dit verschijnsel komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (het zal ook eens niet ;)). Het heeft voornamelijk te maken met het verschil in spier, vet –en bindweefsel opbouw. De knobbeligheid wordt onder andere veroorzaakt door vetophopingen, wat het bindweefsel onder de huid verstoord. Erfelijkheid, dikte van de huid, geslacht, hoeveelheid lichaamsvet en leeftijd kunnen allemaal invloed hebben op het wel of niet krijgen van cellulitis.

Cellulitis en levensstijl
Is er een relatie tussen deze ongewenste putjes en onze levensstijl? Jazeker! Dit is goed nieuws, want dat betekent dat we er iets aan kunnen doen! Er zijn een aantal zaken die onze huid nadelig beïnvloeden en de ontwikkeling van cellulitis versnellen.

Een rijtje absolute DONT’S:
* Vermijd geraffineerde suikers (alles wat wit is, frisdrank en supermarktbrood bijvoorbeeld)
* Drink niet teveel koffie, zwarte thee en/of alcohol. (deze dranken onttrekken vocht uit je huid)
* Eet niet teveel tafelzout/natrium (alternatieven zijn Keltisch zeezout en Himalayazout)
* Stop met roken (need I say more?)
* Reduceer stress (elke dag 30 minuten wandelen in de natuur is bewezen zeer effectief)

Sporten, voldoende drinken (liefst lauw water en kruidenthee), hoge doseringen vitamine C, een groenterijk voedingspatroon, de juiste vetzuren en voldoende eiwitten tot je nemen hebben wel een positieve invloed op onze huid.

Dry-brushing
Naast het aanpassen van je levensstijl is er nog een geweldig middel wat je vetophopingen direct aanpakt, namelijk droogborstelen! Wanneer je je huid elke dag borstelt zal je merken dat je huid niet alleen zijdezacht wordt (sauna-effect) maar ook je vetophopingen breken af en je probleemzones worden duidelijk minder zichtbaar.

Hoe werkt het?
Koop een ouderwetse droogborstel die je oma vroeger in de douche had hangen. Maar, in plaats van de borstel tijdens het douchen te gebruiken, doe je dit nu voordat je gaat douchen. Borstel je lijf van beneden naar boven, altijd richting het hart. Wees niet te voorzichtig, flink borstelen activeert je lymfestelsel (voor een goede doorbloeding) en maakt je vetophopingen letterlijk kapot.

Dry-brushing-benefits

In het begin kan het misschien wat onaangenaam voelen, maar na een week ben je het al gewend en vind je het zelfs prettig. Na het droogborstelen stap je onder de douche en klaar! Oh enne, voor de die-hards onder ons, even ijskoud afspoelen na je warme douche stimuleert je doorbloeding nog meer!

Ik gebruik de drybrush elke ochtend en ben zeer tevreden over het resultaat. Mijn huid is zijdezacht en ook mijn putjes zijn aardig op hun retour.