Wat? Tandpasta gevaarlijk?!? Onzin, zal je misschien denken. Tot een paar jaar terug stond ik er geen seconde bij stil wat voor tandpasta ik gebruikte. Tandpasta is tandpasta toch? Nee dus. Hier is, net als met cosmetica, een aantoonbaar onderscheid in te maken. Waarbij het in dit geval voornamelijk gaat om tandpasta met of zonder fluoride.
Er wordt op talloze manieren geprobeerd om ons die ene, exclusieve, ‘tandenineensweermegawitte anti-tandrottende’ tandpasta te verkopen. Allemaal leuk en aardig, maar is reguliere tandpasta wel zo goed voor onze tanden en gezondheid? Deze week duiken we de wereld in van de tandpasta (smile).
Reguliere tandpasta
Is het je wel eens opgevallen dat er vaak een waarschuwing op je tube tandpasta staat dat deze fluoride bevat? Waarschijnlijk niet, want deze is vaak weggemoffeld en lang niet zo duidelijk zichtbaar als de waarschuwingen op bijvoorbeeld een pakje sigaretten. Maar waarom staat het er op? Omdat fluoride enerzijds een positief effect heeft op het bestrijden van tandbederf, maar anderzijds een toxische stof is…
Een stukje geschiedenis
Oorspronkelijk werd fluoride in de jaren 20 gebruikt om het kraanwater te verbeteren en tandbederf te voorkomen. Volgens het Center for Disease Control and Prevention in de US (CDC) was dit chemische proces een van de top tien “beste gezondheidsprestaties” ooit. De meerderheid van de bevolking had geen last meer van tandbederf. Door deze uitspraak en resultaten werd fluoride steeds meer toegevoegd aan het US drinkwater en is tegenwoordig niet meer weg te denken. (Gelukkig) hebben de Europese landen fluoride verbannen uit ons drinkwater omdat het volgens hen “geen toegevoegde waarde heeft”.
Gevaarlijk of niet?
Fluoride is, volgens de farmaceutische industrie, niet gevaarlijk mits in beperkte hoeveelheid ingenomen. Helaas zit fluoride inmiddels in veel producten verwerkt. Voorbeelden hiervan zijn: mondwater, frisdrank, medicijnen, pesticiden, voedingsmiddelen en natuurlijk: Tandpasta. Zelfs luchtvervuiling bevat fluoride. We krijgen onbewust dus veel meer fluoride binnen dan veilig is.
Interessant om te weten is dat er een aantal onderzoeken zijn geweest naar de schadelijke effecten van fluoride. De resultaten waren positief, betekende dat fluoride goed werkt om tandbederf te voorkomen en geen schadelijke neveneffecten heeft. Echter, is er getest met een ander soort fluoride, namelijk calciumfluoride. En helaas wordt deze vorm nou net niet gebruikt in bovengenoemde middelen en producten. Oftewel, wij krijgen de giftige variant binnen.
Ziektebeelden en fluoride
De giftige variant van fluoride wordt inmiddels gelinkt aan tal van negatieve effecten op onze gezondheid waaronder:
- hormonale disbalans
- bepaalde vormen van kanker
- osteoporose
- schildklierproblemen en zo gaat de lijst maar door.
Wat is dan wel goed?
Ik zou altijd een natuurlijke, fluoride-vrije tandpasta adviseren. Eigenlijk zijn dit vrijwel altijd tandpasta’s waar geen reclame voor wordt gemaakt op de grotere mediakanalen (TV). Het is mijn mening dat alles waar op de televisie reclame voor wordt gemaakt, of het nu gaat om voeding, supplementen of tandpasta, niet perse gezond is voor ons lichaam. “Is it on TV, please don’t sell it to me”.
Sinds ik fluoridevrije tandpasta gebruik, heeft mijn tandarts nog geen een keer aangegeven dat mijn tanden nu in slechtere staat zijn, sterker nog; mijn tandvlees ziet er juist heel gezond uit en ik heb al jaren geen gaatjes meer!
Natuurlijke merken
Er zijn genoeg merken die natuurlijke, fluoride-vrije tandpasta’s aanbieden. Kijk gewoon eens in je lokale natuurwinkel en/of (natuurlijke) drogisterij. Ook op internet is er voldoende te vinden. Mijn favoriete merk is Aloe Dent van Optima. Deze op Aloe Vera gebaseerde tandpasta is niet alleen fluoride vrij, maar bevat ook nog eens Tea Tree olie, Silicia (een natuurlijke witmaker), Xylitol (voorkomt plaquevorming) en voor een frisse smaak; pepermunt en menthol. Deze tandpasta is zelfs geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Mijn naam is Laura Kluyver, orthomoleculair voedingsdeskundige, blogger en freelance voedingsadviseur. Elke week schrijf ik een blog over een onderwerp waar mijn persoonlijke interesse naar uit gaat. Omdat ik inmiddels al een hoop kennis heb vergaard, geef ik een paar keer per jaar lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Volg mij op social media om op de hoogte gehouden te worden of schrijf je in op mijn nieuwsbrief.