Bijnieruitputting – het syndroom van de 21ste eeuw

Instorten en een burn-out krijgen: het begin van bijnieruitputting

De statistieken liegen er niet om: 1 op de 5 mensen krijgt te maken met burn-out gerelateerde klachten. Elk jaar zien we weer een lichte stijging wat zeer verontrustend is. Wat weinig mensen weten is dat een burnout eigenlijk een bijnieruitputting is. Daar zal ik even wat meer uitleg over geven…

Bijnieren en hormonen

Je bijnieren bevinden zich bovenop je nieren. Klein van stuk, maar ze hebben een zeer belangrijke functie in je lichaam. Deze twee rakkers zorgen namelijk voor de productie van steroidehormonen. Een zeer gebalanceerd systeem waarbij er gedurende de dag minutieuze maar precieze hoeveelheden hormonen worden afgegeven. Omdat ze echter bestemd zijn sterk te reageren op veranderingen in je fysieke, emotionele en psychologische omgeving, kan iedere factor deze nauwkeurige balans verstoren. Dit houdt in dat te veel fysieke, emotionele en/of psychologische stress en stress door omgevingsfactoren je bijnieren kan uitputten. Dit zorgt uiteindelijk voor een verminderde uitscheiding van de bijnierhormonen en in het bijzonder het hormoon cortisol.

Burn-out

Indien je overmatig en langdurig stress ervaart, scheiden je bijnieren in eerste instantie grote hoeveelheden cortisol uit naar alle delen van je lichaam. Je bijnieren moeten hard werken om dit hormoon constant weer aan te maken. Een uitputting van je bijnieren ligt op de loer. Je krijgt dus niet “zomaar” een bijnieruitputting oftewel een burn-out. Dit is een proces van maanden tot wel jaren totdat je je bijnieren letterlijk hebt uitgeput.

Symptomen bijnieruitputting

Er zijn veel verschillende symptomen die bij een bijnieruitputting passen. Ik heb de meest voorkomende op een rij gezet:

  • ’s Ochtends moeilijk uit bed kunnen komen
  • Voortdurende vermoeidheid en niet uitgerust zijn na het slapen
  • Een onweerstaanbare trek in zoute voedingsmiddelen
  • Gebrek aan energie
  • Meer moeite om alledaagse werkzaamheden te doen
  • Verminderde zin in seks
  • Verminderd vermogen om stress op te vangen
  • Langere tijd om te herstellen van ziekte, letsel of trauma
  • Licht in je hoofd wanneer je snel opstaat
  • Toename van premenstruele klachten (PMS)
  • Je voelt je beter na het avondeten

Herken jij jezelf in 3 of meer symptomen? Dan heb jij mogelijk last van een lichte tot zware vorm van bijnieruitputting.

Een onbekend syndroom

Er zijn maar weinig artsen die raad weten met een bijnieruitputting terwijl het een volledig herkenbare aandoening is. In de meeste gevallen kan het verlicht worden met natuurlijke, veilige stoffen en in sommige gevallen geheel voorkomen worden. De tendens van het medische beroep om dit syndroom te negeren resulteert bij miljoenen mensen in vele onnodige gezondheidsproblemen. Zelfs wanneer je je ervan bewust bent dat je een bijnieruitputting hebt, kan het zijn dat je geen enkel medeleven of begrip van je arts krijgt.  Een lange weg van antidepressiva, gesprekken en wat simpele bloedonderzoeken volgt. Maar dit is niet de oplossing.

Wat kun je wel doen?

Kies voor een meer fysieke aanpak. Het zijn immers 2 organen die uitgeput zijn en deze kun je ook weer “voeden”. Kijk eens goed naar je voedingspatroon. Schrap suiker en geraffineerde koolhydraten, beperk de inname van fruit, verhoog je vochtinname, wees royaal met zout (m.u.v. hoge bloeddruk patiënten) en kies voor veel groene groenten. Probeer te kijken naar de factoren in je leven die stress veroorzaken. Kun je een aantal van deze factoren aanpassen? Ga dit doen. Wees niet bang voor verandering want je huidige leefwijze heeft er juist voor gezorgd dat je in een burn-out terecht bent gekomen.

NIEUW: traject bijnieruitputting

Vanaf maart 2018 kun je een specifiek traject bij me volgen. In zes maanden tijd leer ik je alles over je bijnieren, welke voeding je nodig hebt, hoe jouw burn-out tot stand is gekomen en welke supplementen jij nodig hebt. Dit is een ‘one-of-a-kind’ traject waarbij jij in een aantal weken tijd weer volop in het leven staat. Meer weten? Klik hier.

 

Laura Kluyver
Orthomoleculair voedingsdeskundige & specialist bijnieruitputting