Ik maak al jaren mijn eigen granola. Zo weet ik zeker dat er geen onnodige additieven (E-nummers) in zitten evenals bergen zout en suiker. Daarbij kun je deze granola precies maken zoals jij ‘m lekker vindt. Ik kies altijd voor een basis van havervlokken. Haver is een spetter onder de graansoorten. Het is niet alleen vezel- en mineraalrijk; het helpt ook om je bijnieren weer beter te laten functioneren. Haver is laag in gluten en hierdoor makkelijker verteerbaar voor onze darmen. Combineer je homemade granola eens met kokosyoghurt in plaats van koezuivel!
Ingrediƫnten voor 1 weckpot:
- 450 gram havervlokken
- 2 handen ongebrande noten en zaden (in stukjes)
- 2 eetlepels rauwe honing of ahornsiroop
- 2 eetlepels kokosolie, gesmolten
- 1 eetlepel kaneel
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 snufje zout
- 2 handjes rozijnen
- flinke hand kokosrasp
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Voeg noten en zaden toe aan de havervlokken en meng.
- Voeg nu de kokosolie, honing/ahornsiroop, zout, kokosrasp en kruiden toe en meng.
- Doe bakpapier op de ovenplaat en verspreidt het havermengsel over de plaat.
- Zet in de oven voor zo’n 20 minuten.
- Laat de granola even afkoelen en meng de rozijnen erdoor.
- Doe de granola in een grote weckpot. Gebruik 3 eetlepels per maaltijd samen met 3 eetlepels kokosyoghurt, lijnzaadolie en wat zomerse vruchten.
Tip
Heb je een gezin van 4 of meer personen? Maak dan gelijk twee weckpotten met granola. Zo heb je een aardig voorraadje staan waar je minstens 2 tot 3 weken mee vooruit kunt. Heb je de smaak te pakken? Varieer dan eens door verschillende graansoorten te gebruiken zoals boekweitvlokken of amaranth. Of voeg bijvoorbeeld eens drie eetlepels rauwe cacao toe met wat stukjes pure chocolade.