Zo kom je van angst af

Langdurige stress en/of trauma’s kunnen zorgen voor de ontwikkeling van angst- en paniekstoornissen. Er wordt vaak gedacht dat deze klachten “plotseling” aanwezig zijn, maar niets is minder waar…

Vitaminentekort

Elke klacht, of het nu gaat om psychische of fysieke klachten, ontstaat door een langdurig tekort aan bepaalde voedingsstoffen en een verzuring van het lichaam. Stress is zo’n killer van voedingsstoffen. Wanneer je hier langdurig aan blootgesteld wordt, krijg je op den duur met allerlei tekorten te maken waaronder: magnesium, vitamine C, vitamine B’s en B12, Gammo-aminoboterzuur en tal van enzymen. Met name Gammo-aminoboterzuur (GABA) is een zeer interessant (natuurlijk) middel om angst en/of paniekgevoelens te reduceren.

De “fight-or-flight” modus

Stress is in de basis een gezonde reactie van ons lichaam. Van oorsprong is stress (waarbij adrenaline wordt aangemaakt door het bijniermerg) bedoeld om ons alert en gefocust te maken wanneer we ons in een levensbedreigende situatie bevinden. Dit noemen we de fight or flight reactie. Maar wanneer deze vorm van stress opspeelt in alledaagse, niet levensbedreigende situaties, dan spreken we van een ongezonde reactie.

Je maakt (o.a.) een onnodig overschot van adrenaline aan terwijl je helemaal niet hoeft te vechten of te vluchten. Deze reactie kost ons lichaam veel energie en put ons op den duur uit. Wanneer je langdurig stress ondervindt kan dit je lichaam letterlijk opbranden en spreken we een bijnieruitputting ofwel een burn-out. Een burn-out gaat vaak gepaard met angst en/of paniekklachten.

Angststoornissen

Het ontwikkelen van een angst- of paniekstoornis wordt aanzienlijk vergroot als er sprake is van een tekort aan Gamma-aminoboterzuur oftewel GABA. Bij voldoende GABA wordt de prikkelgevoeligheid van ons centrale zenuwstelsel verlaagd en zal er geen angst optreden bij omstandigheden die niet in verhouding staan tot gevaar. De medicijnen die normaliter worden gegeven tegen een angststoornis zijn vaak benzodiazepinen. Dit zijn medicijnen die stimulerend werken op de GABA activiteit. Helaas kennen deze medicijnen veel bijwerkingen zoals concentratieproblemen en sufheid. Bovendien zijn ze zeer verslavend. Het innemen van een GABA supplement kent deze bijwerkingen niet.

Wat is GABA?

In 1959 hebben Eugene Roberts en J. Awapara Gaba ontdekt dat GABA een remmende neurotransmitter is. GABA is een aminozuur dat van nature al voorkomt in de hersenen. Het is een niet-essentieel aminozuur (we maken dit doorgaans dus zelf aan) dat een normale hersenfunctie bevordert. Stress-gerelateerde boodschappen worden door GABA geblokkeerd. Als je ouder wordt neemt de hoeveelheid af. GABA wordt geproduceerd via een ander aminozuur, glutaminezuur. Tegenwoordig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar zowel GABA als L-Glutamine omdat dit bevorderend zou werken bij mensen met ADHD, angst of epilepsie. Mensen met te weinig GABA kunnen lijden aan angststoornissen.

Symptomen van een tekort aan GABA:

• Hoofdpijn
• Prikkelbaarheid
• Hartkloppingen
• Angst en/of paniek
• Geen zin in seks

Wist je dat angst zorgt voor een lage energietrilling in het lichaam? En dat virussen en bacteriën goed gedijen in een laag energieveld? Verhoog je trilling door middel van de juiste gezonde voeding, supplementen, voldoende beweging en verhoog je trilling!

Slapeloosheid

Er is een duidelijke relatie tussen slapeloosheid en een verlaagde GABA-concentratie. Een groot deel van de GABA receptoren (signaal-doorgevers) bevinden zich in de hypothalamus, welke zeer betrokken is bij onze slaapprocessen. Mensen die moeite hebben met het tot rust brengen van gedachten hebben vaak baat bij suppletie van GABA om te komen tot een gezonde nachtrust.

PMS klachten: GABA

GABA wordt tevens ingezet voor het verminderen van het Pre Menstrueel Syndroom (PMS) en bij het behandelen van ADHD. Je kunt GABA ook inzetten voor een snellere spieropbouw, vetverbranding, het stabiliseren van de bloeddruk en het verminderen van pijn.

GABA en vitamine B

Het innemen van GABA en vitamine B is een goede combinatie. Zoals gezegd zorgt GABA voor minder angsten en spanningen en vitamine B heeft een goede ontspannende werking op de hersenen. Een combinatie van beide supplementen kan er dus voor zorgen dat je minder stress ervaart. Kies wel altijd voor een vitamine B-complex. Het is de synergie (samenwerking) onder de B-vitaminen waardoor ze hun werk goed kunnen doen.

Wil je weten welke dosering het beste bij je past en/of er wellicht nog andere supplementen zijn die je lichaam en geest kunnen ondersteunen. Stuur gerust een berichtje en ik geef je gratis advies.

Laura Kluyver is natuurgeneeskundig therapeut gespecialiseerd in allergie-eliminatie, burn-out en hormoonbalans. Ze runt een eigen praktijk Green-Company in Apeldoorn. Elke week schrijft ze een blog met een onderwerp waar haar interesse naar uit gaat. 

Let op: GABA kan de bloeddruk verlagen en kan het risico op een onderdruk verhogen als het samen wordt ingenomen met bloeddrukverlagende medicijnen zoals Capoten, Vasotec, Cozaar, Diovan, Cardizem, Norvasc, HydroDiuril en Lasix.

Neem GEEN GABA in combinatie met antidepressiva. Dit geldt tevens voor het supplement Saffraan. Overleg te allen tijde met huisarts en/of specialist indien je dit supplement wenst te gebruiken naast je medicatie.