Granola uit de pan

Ik maak al jaren mijn eigen granola. Zo weet ik zeker dat er geen onnodige additieven (E-nummers) in zitten evenals bergen zout en suiker. Daarbij kun je deze granola precies maken zoals jij ‘m lekker vindt. Ik kies altijd voor een basis van havervlokken. Haver is een spetter onder de graansoorten. Het is niet alleen vezel- en mineraalrijk; het helpt ook om je bijnieren weer beter te laten functioneren. Haver is laag in gluten en hierdoor makkelijker verteerbaar voor onze darmen. Combineer je homemade granola eens met kokosyoghurt in plaats van koezuivel!

Ingrediënten voor 1 weckpot:

  • 450 gram havervlokken
  • 2 handen ongebrande noten en zaden (in stukjes)
  • 2 eetlepels rauwe honing of ahornsiroop
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 snufje zout
  • 2 handjes rozijnen
  • flinke hand kokosrasp

Hoe maak je granola ‘uit de pan’

  1. Verhit een diepe pan op het vuur en voeg de droge havervlokken toe. Laat warm worden.
  2. Voeg vervolgens de noten en zaden toe en verwarm.
  3. Voeg nu de kokosolie, honing, zout en kruiden toe en meng goed.
  4. Verwarm goed en laat alles goed smelten en mengen zodat je een ‘crunchy’ geheel krijgt.
  5. Voeg als laatste de kokosrasp toe, meng, laat even verwarmen en haal de pan van het vuur.
  6. Wanneer de granola goed is afgekoeld, meng je de rozijnen erdoor.
  7. Doe de granola in een grote weckpot. Gebruik 3 eetlepels per maaltijd samen met 3 eetlepels kokosyoghurt, lijnzaadolie en wat zomerse vruchten.

Tip

Heb je een gezin van 4 of meer personen? Maak dan gelijk twee weckpotten met granola. Zo heb je een aardig voorraadje staan waar je minstens 2 tot 3 weken mee vooruit kunt. Heb je de smaak te pakken? Varieer dan eens door verschillende graansoorten te gebruiken zoals boekweitvlokken of amaranth. Of voeg bijvoorbeeld eens drie eetlepels rauwe cacao toe met wat stukjes pure chocolade.