Het gevaar van tampons en maandverband

Elke maand is het weer zover; het nestje wat ons lichaam gebouwd heeft voor de eventuele vrucht, wordt afgebroken. Een cyclus die begint vanaf ons 12e levensjaar tot ongeveer 55 plus. Hierna komen we in de overgang en zijn we niet meer vruchtbaar. Het vrouwelijk lichaam beschikt over vele wonderen, maar dit is toch wel een van de meest bijzondere. Dat wij daadwerkelijk een kind in ons kunnen dragen, is in mijn ogen nog steeds iets unieks.

Wat we niet moeten vergeten, is dat onze baarmoeder daarmee ook gelijk een van de meest kwetsbare onderdelen is van ons lichaam. We horen hier goed voor te zorgen om onze vruchtbaarheid optimaal te houden. Het is niet alleen belangrijk om onszelf goed te voeden om onze hormoonhuishouding op peil te houden, maar ook het gebruik van de juiste hygiene maatregelen is zeer belangrijk.

Het TSS-syndroom

De staphyloccoccus aureus (Staph) bacterie is de veroorzaker van het TSS-syndroom (Toxische Shocksyndroom). De Staph bacterie wordt veel gevonden op onze huid en slijmvliezen, waaronder de vagina. Normaal gesproken is deze bacterie niet schadelijk, maar onder bepaalde omstandigheden kan deze bacterie in je bloed terecht komen en gifstoffen afgeven die zelfs dodelijk kunnen zijn.

Het TSS-syndroom kan bijvoorbeeld ontstaan door een geïnfecteerde wond of insectenbeet. Dit gebeurt op jaarbasis bij zowel mannen als vrouwen, waaronder ook menstruerende vrouwen. Het is al eeuwenlang bekend dat het TSS-syndroom voornamelijk bij menstruerende vrouwen voorkomt die tampons gebruiken (check je gebruiksaanwijzing maar eens). Wat blijkt…een tampon verandert het verloop van het TSS-syndroom en dit begon op het moment toen synthetische materialen geïntroduceerd werden op het gebied van vrouwelijke hygiëne…

Er zijn twee manieren waardoor de Staph bacterie snel kan groeien en hierdoor gevaarlijk kan worden:
1. Als je je tampon langere tijd laat zitten (vooral super absorberende tampons)
2. Tampons kunnen aan je vaginawand blijven plakken. Vooral wanneer er sprake is van weinig bloedverlies. De tampon laat dan kleine ‘sneetjes’ achter in je vaginawand.

Synthetisch materiaal

De oorzaak van het TSS-syndroom, vaginale schimmelinfecties, een onbalans in je hormoonhuishouding en andere genitale infecties zijn 9 van de 10 keer het gevolg van het gebruik van synthetische tampons en maandverband! 90% van alle tampons en maandverband bestaan namelijk uit PLASTIC. Plastic dames (en heren)…niet echt iets wat je in je punani wilt stoppen toch?

Maar chemische tampons veroorzaken nog meer ongemakken:

  • Jeuk en irritatie
  • Vaginale schimmelinfecties
  • Vaginale droogheid

Misleidend

Vaak zie je op de verpakkingen staan dat het “chlorine-vrij” is. Dit betekent echter NIET dat het chloor-vrij is, maar enkel niet met chlorine-gas is bewerkt. Staat er op de verpakking dat het gerecycled katoen is? Dan NOG bevat het chlorine (chloor dus) en pesticiden (bestrijdingsmiddelen die over het katoen worden gespoten). Laat je dus niet misleiden door deze slimme marketingtrucs.

Wist je dat 26% van alle pesticiden over katoen wordt verspreidt? Het is aangetoond dat deze bestrijdingsmiddelen de gezondheid nadelig beïnvloeden; van een hormonale disbalans tot onvruchtbaarheid tot zelfs kanker. En wanneer het touwtje aan je tampon gekleurd is, dan kun je ervan uitgaan dat deze ook nog eens zware metalen bevat vanwege het verfproces.

De oplossing

Gelukkig bestaan er inmiddels een aantal merken die chloorvrije tampons en maandverband op de markt brengen. Deze zijn niet alleen chloorvrij, maar ook vrij van pesticiden en gemaakt van 100% biologisch katoen. Oké, je moet even iets dieper in je buidel tasten, maar is dat het niet waard? Onze hele vrouwelijkheid is gebaseerd op onze baarmoeder en vagina en daar wil ik in elk geval wel een extra euro voor neerleggen.

Mijn persoonlijke favoriet is het merk Natracare. De tampons zijn kunststofvrij en niet gebleekt met chloor, ongeparfumeerd en extra zacht, zodat deze natuurlijke producten zeer geschikt zijn voor vrouwen met zelfs de meest gevoelige huid. Ik gebruik altijd tampons met inbrenghuls voor extra hygiëne.

Mijn naam is Laura Kluyver, orthomoleculair voedingsdeskundige, blogger en freelance voedingsadviseur. Elke week schrijf ik een blog over een onderwerp waar mijn persoonlijke interesse naar uit gaat. Omdat ik inmiddels al een hoop kennis heb vergaard, geef ik een paar keer per jaar lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Volg mij op social media om op de hoogte gehouden te worden of schrijf je in op mijn nieuwsbrief.