vitamine C

Vitaminen (met name vitamine C) en mineralen zijn essentieel om ons lichaam in goede gezondheid te houden en te krijgen. Dit is inmiddels algemeen bekend. Oud nieuws of niet, helaas krijgen we tegenwoordig lang niet meer voldoende nutriënten binnen. Een aantal oorzaken hiervan zijn onder andere: ons Westers voedingspatroon, de uitgeputte, mineraalarme grond en onze veelal (te) gestreste leefwijze.

Vitamine C

Vooral vitamine C is een essentiële vitamine (essentieel betekent dat we deze vitamine niet zelf kunnen aanmaken) die een scala aan gezondheidsvoordelen biedt. Wist je dat wij mensen de enige zoogdieren zijn die zelf deze vitamine niet kunnen aanmaken in ons lichaam? Tijd om uit te zoeken wat deze vitamine voor ons doet, wat voor symptomen het kan veroorzaken indien we een tekort hebben en hoe we ons lichaam een vitamine C boost kunnen geven!

History

De ‘ontdekking’ van vitamine C staat op naam van de Engelse scheepsarts Lind. Hij was degene die er in 1747 achter kwam dat zeelui die dagelijks citrusvruchten aten, geen scheurbuik kregen. In deze tijd kwamen spataderen en aambeien ook veel voor. Deze kwalen hebben een directe relatie met een tekort aan vitamine C. Vitamine C raakte na een aantal jaren weer een beetje in de vergetelheid. Tot 1970, toen wetenschapper en Nobelprijswinnaar Linus Pauling beweerde, dat hoge doseringen vitamine C kanker zou kunnen stoppen en misschien een remedie kon zijn bij verkoudheden, griep en virussen.

Wat doet het in je lichaam?

Onderzoeken wijzen uit dat vitamine C een essentiële bouwsteen is van collageen, het materiaal wat nodig is voor gezond weefsel, sterke botten en bloedvaten. Onvoldoende vitamine C in ons lichaam veroorzaakt onder andere; een schilferige huid, pijnlijke gewrichten, cellulitis en ontstekingen van het tandvlees. Daarnaast speelt deze vitamine een zeer belangrijke rol als ‘co-factor’. Een co-factor is een vitamine of mineraal die andere goede stoffen in ons lichaam goed laat samenwerken en zo efficiënt mogelijk hun werk laten doen.

C en kanker

Er is een wetenschappelijk studie die aantoont dat grotere hoeveelheden vitamine C de groei van kankercellen doet remmen, vooral mondkanker en kanker in een van je spijsverteringsorganen, aldus Jane Higdon, een voedingswetenschapper aan de Oregon State University.  Deze vitamine is namelijk een krachtige antioxidant die instabiele zuurstofmoleculen, die schade kunnen veroorzaken, kan stabiliseren. Ons lichaam leeft op zuurstof.

Hoe zuurstofrijker ons lichaam, hoe kleiner de kans dat schadelijke bacteriën, parasieten en virussen zich kunnen ontwikkelen.

Stress en C

Stress, in welke vorm dan ook, verhoogt de behoefte aan vitamine C. Zo maakt een geit bijvoorbeeld  haar eigen vitamine C aan (iets dat wij mensen dus niet kunnen). Als een geit gestrest raakt, produceert zij ongeveer 7 gram vitamine C. Hoeveel gram vitamine C hebben wij dan wel niet nodig als we gestrest raken? Want zelfs bij een gezond voedingspatroon met heel veel (500-700 gram biologische) groenten per dag komen we slechts aan 1,5 gram vitamine C! Iets om bij stil te staan…

C en roken

Roken is uiteraard een ongezonde gewoonte voor lichaam en geest maar ook je huid wordt er niet mooier op. Maar hoe komt dat nou? Velen denken dat dit komt door de tabak, nicotine en het teer in de sigaret. Dit klopt niet helemaal, want het is niet zozeer de sigaret die je huid sneller doet verouderen, maar de vitamine C die een sigaret onttrekt aan je lichaam! Wist je dat elke sigaret die je opsteekt je 300 mg vitamine C kost? En juist een tekort aan deze vitamine zorgt voor een snelle huidveroudering. Voor rokers dus extra belangrijk om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen.

Alles op een rijtje

De gezondheidsvoordelen die vitamine C ons te bieden heeft:

 • het versterkt en activeert ons immuunsysteem
 • het beschermt tegen infecties en virussen
 • het is nodig voor ijzerabsorptie en –opslag (co-factor, zie tekst)
 • het speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het bloedstollingsproces
 • het ondersteunt de leverreiniging
 • het heeft een synergetische werking met de krachtige antioxidant vitamine E
 • het ondersteunt de longfunctie
 • het versnelt het genezingsproces van wonden
 • het verhoogt de vitaliteit

Een tekort aan C geeft onder andere:

 • bloedend tandvlees
 • gevoeligheid voor blauwe plekken
 • een lage weerstand
 • een slechte spijsvertering
 • depressieve gevoelens
 • bloedarmoede
 • vermoeidheidsklachten
 • snellere huid- en lichaamsveroudering
 • spataderen
 • aambeien
 • striae en cellulitis

Voeding waar veel C in voorkomt:

 • vers fruit (vooral citrusfruit, kiwi, mango, zwarte bessen, kersen en aardbeien)
 • rauwkost
 • alfalfa
 • kiemen en groenten (vooral broccoli, bloemkool, boerenkool, spinazie, paprika en rauwe ui)

Wat vind ik?

Vitamine C is voor mij een must. Griep en verkoudheden behoren nagenoeg tot het verleden en mijn huid ziet er gezond uit. Ook voel ik me de hele dag door fit en energiek.

Hoe werkt het?

Richtlijnen van de reguliere en alternatieve geneeskunde lopen wat deze vitamine aangaat flink uiteen. De reguliere geneeskunde adviseert namelijk om dagelijks zo’n 80 mg vit. C te nuttigen. De alternatieve geneeskunde echter, geeft aan dat dit aantal mg velen malen hoger mag liggen, namelijk tussen de 1000 en 6000 mg! Nogal een verschil dus.

Hoeveel heb ik nodig?

Aangezien ik als natuurgeneeskundig therapeut de richtlijnen van de alternatieve geneeskunde volg, gebruik ik elke dag tenminste 3000 mg vit. C in supplementvorm. Daarnaast eet ik uiteraard veel groenten en (beperkt) fruit. Houdt er rekening mee dat je in het begin last kunt krijgen van je darmen. Je moet even testen bij hoeveel mg jij je goed voelt. Teveel  ingenomen? Geen zorgen, dit plas je gewoon weer uit!

*Belangrijk: neem altijd een combinatie met bioflavonoiden. Dit verhoogd de werking van vitamine C aanzienlijk. De combinatie van vit. C en bioflavonoiden komt in deze samenstelling ook in de natuur voor. Om die reden neem je het ook het beste op. Doseer je hoger dan 2000 mg per dag? Kies dan voor de gebufferde vorm van vitamine C. Dit is prettiger voor je maag.

Mijn naam is Laura Kluyver, natuurgeneeskundig Total Reset therapeut. Elke maand schrijf ik een blog over een onderwerp waar mijn persoonlijke interesse naar uit gaat. Omdat ik inmiddels al een hoop kennis heb vergaard, geef ik een paar keer per jaar lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Volg mij op social media om op de hoogte gehouden te worden of schrijf je in op mijn nieuwsbrief.

*Laat je altijd adviseren door een gediplomeerd deskundige. Voor iedereen geldt een andere dosering en benadering.