Vitamine E is ok

Vitamine E hebben we hard nodig. We leven in een tijd waarin we chronisch overprikkeld zijn. Elke dag weer worden we blootgesteld aan allerlei externe factoren die niet altijd even gunstig zijn voor ons. Denk bijvoorbeeld aan: luchtverontreiniging, medicijnen, mineraalarme grond, uitlaatgassen, additieven in voeding maar bovenal stress….een ware killer. Deze factoren zorgen voor het ontstaan van schadelijke vrije radicalen. Vitamine E is de tegenhanger…

Tekort aan voedingsstoffen

Er zijn inmiddels veel onderzoeken geweest binnen de orthomoleculaire geneeswijze- en voedingsleer die er allemaal op wijzen dat de meerderheid van ons over onvoldoende voedingsstoffen beschikt. Dat is enerzijds het gevolg van de agrarische en industriële productiemethode en anderzijds van de in deze tijd verhoogde behoefte aan uiteenlopende voedingsstoffen.

Orthomoleculaire suppletie

Het aanvullen van je voedingspatroon met supplementen doet veel meer dan alleen het opheffen van tekorten die door de jaren heen zijn ontstaan. Maar, hier komen deze stoffen pas aan toe als in de basisbehoeften is voorzien. Dit betekent dat sommige vitaminen en mineralen er soms enkele weken tot een aantal maanden over doen voordat het zijn werk optimaal kan doen.

Lichaamseigen en lichaamsvreemd

In de orthomoleculaire wetenschap wordt een scherp onderscheid gemaakt tussen lichaamseigen stoffen (alle voedingsstoffen) en lichaamsvreemde stoffen (die in feite vergiftigend werken). Dit onderscheidt is zo belangrijk omdat het bij ons functioneren een vitale rol speelt. Omdat ons lichaam een bijzonder gecompliceerd systeem is, ondervindt het hinder of schade van iedere substantie die er niet in thuishoort. Daarom zijn alle niet-lichaamseigen stoffen in feite toxisch, ofwel giftig.

Vitamine E

Vitamine E is zo’n gevalletje van “weten welke vorm je kiest”. Deze zeer krachtige antioxidant wordt in zowel natuurlijke als synthetische vorm aangeboden. Vitamine E is, net als vitamine C, een zeer belangrijke en veelzijdige nutriënt die voor tal van functies in ons lichaam noodzakelijk is. Het verschil tussen deze twee vitaminen is dat vitamine E vetoplosbaar is en vitamine C wateroplosbaar. Dit houdt in dat vitamine E alleen kan doordringen in de ‘vette omgevingen’ in ons lichaam. Beide vitaminen hebben een zogenaamde synergetische werking – ze hebben elkaar nodig.

Vrije radicaalvanger

De hoofdfunctie van vitamine E is om ons lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Deze vervelende rakkers ontstaan onder andere bij de vertering van verzadigde en onverzadigde vetzuren. Denk hierbij aan: vette vis, avocado, noten (dit zijn de onverzadigde vetzuren), frituurvet, chips, koekjes en snoep (verzadigd). Op het moment dat we deze vetzuren tot ons nemen, komen ze in aanraking met zuurstof. Dit proces van ‘oxideren’ zorgt voor de vorming van die schadelijke vrije radicalen. Vitamine E onderdrukt deze vorming waardoor onze lichaamscellen beschermt blijven en schadelijke cellen worden afgevoerd voordat ze de kans krijgen om kanker of aderverkalking te veroorzaken.

Cholesterol en vitamine E

cholesterolOmdat vitamine E een grote affiniteit heeft met de vettige onderdelen in ons lichaam, is deze nutriënt zeer geschikt om cholesterol te beschermen tegen aantasting door vrije radicalen. Cholesterol is namelijk pas gevaarlijk als het geoxideerd is: NIET GEOXIDEERD CHOLESTEROL IS ZELFS EEN ABSOLUUT ONMISBARE STOF!

 

Wist je dat een verhoogd cholesterol veelal een teken is van uitgeputte bijnieren (burn-out)? Je lichaam gooit je cholesterolgehalte van nature omhoog omdat het meer hormonen nodig. Uitgeputte bijnieren betekent een verminderde productie van hormonen. En deze halen we uit ons cholesterol.

Natuur versus fabriek

Vitamine E komt van nature voor in verschillende voedingsproducten als: koudgeperste plantaardige oliën, tarwekiemen, frambozen, rode paprika, bladgroenten, eieren en orgaanvlees. Door in je basisvoeding deze producten een belangrijke plaats te geven, zul je in het algemeen in de primaire basisbehoefte voorzien. Voor optimale inname, waarbij onder meer ook bescherming van ons vaatstelsel kan plaatsvinden, kan suppletie noodzakelijk zijn.

Dl- of D?

Kies je voor vitamine E suppletie, kies dan altijd voor de natuurlijke vorm. Deze natuurlijke en meest actieve vorm is d-alfa tocoferol. Deze vorm noemen we een complexvorm: een mengsel van verschillende tocoferolen (de officiële naam van vitamine E). In het algemeen kan worden gezegd dat deze natuurlijke vorm het meest heilzaam is. De synthetische variant is dl-alfa tocoferol. Deze vorm kan minder goed worden gebruikt door ons lichaam en heeft hierdoor een matige werking. Het is beter om deze vorm te vermijden omdat we niet goed weten wat dit op de lange termijn voor effect heeft.

Dosering

De optimale dosering is 100 IE per dag. Indien er sprake is van ziekte, burn-out of andere behoefte-verhogende factoren, is de optimale dosering echter veel hoger, maar met een maximum van ongeveer 500 IE per dag. In de orthomoleculaire geneeskunde wordt met nog aanzienlijk hogere doseringen gewerkt. Wil jij weten welke dosering het beste bij jou past en/of waar jouw basis supplementen uit mogen bestaan? Boek een online suppletieadvies.

Mijn naam is Laura Kluyver, orthomoleculair voedingsdeskundige, blogger en freelance voedingsadviseur. Elke week schrijf ik een blog over een onderwerp waar mijn persoonlijke interesse naar uit gaat. Omdat ik inmiddels al een hoop kennis heb vergaard, geef ik een paar keer per jaar lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Volg mij op social media om op de hoogte gehouden te worden of schrijf je in op mijn nieuwsbrief.