Voed je darmen van binnenuit

Een gezond lichaam start met een gezonde darmflora. Dit betekent dat we meer goede dan slechte bacteriën in onze darmen willen hebben. Er zijn verschillende manieren om onze darmflora positief te beïnvloeden. Een daarvan is het gebruik van probiotische producten. De meeste mensen zullen gelijk denken aan zuivel. Persoonlijk ben ik daar minder fan van en kies ik liever voor gefermenteerde producten om mijn darmen de probiotica te geven die ze nodig hebben.

Waarom geen zuivel

De zuivel van nu is niet meer de zuivel van vroeger. Wat betekent: ooit was het gebruik van melk en andere vormen van zuivel hartstikke gezond voor ons. Dat kwam met name omdat koeien het hele jaar door konden grazen, er geen mais gevoerd werd (kunnen de beestjes helemaal niet tegen), er nog geen antibiotica werd gegeven en er was ook nog geen sprake van hormooninjecties. De melk van toen was puur, gezond en bevatte flink wat vitaminen en mineralen – en daarmee de yoghurt en kwark ook. Een gezond probiotisch goedje dus. Tegenwoordig bestaat melk uit resten van uitwerpselen, bloed en pus. De pasteurisatie zorgt ervoor dat de probiotische bacteriën beschadigen en hierdoor vinden ziekmakende organismen een gemakkelijke broedplaats in gepasteuriseerde melk – die je dus in de supermarkt vindt.

Gefermenteerde producten

Gelukkig zijn er veel andere manieren om onze darmen te voeden. Met name gefermenteerde producten als zuurkool, miso, tempé, azijn, augurken, kefir en zuurdesem worden zeer gewaardeerd. Fermentatie is het omzetten of afbreken van de grondstof van een product door micro-organismen. Micro-organismen zijn bacteriën, schimmels en gisten. Door warmte en vocht gaan de micro-organismen groeien. Tijdens deze groei maken de micro-organismen enzymen aan, die ervoor zorgen dat de zuurgraad, smaak, geur, uiterlijk, verteerbaarheid en de houdbaarheid van het product verandert. Dit noemen we fermenteren. Gefermenteerde producten zitten boordevol probiotica.

Waterkefir

Een drankje wat ik erg kan waarderen is kefir. Kefir bestaat in twee vormen: melk- en waterkefir. Mijn voorkeur gaat uit naar waterkefir aangezien ik zo min mogelijk zuivel tot me wil nemen. Even de voordelen van dit heerlijke drankje op een rij:

  • sterk probiotisch (nog meer dan yoghurt)
  • het geeft een boost aan je immuunsysteem
  • bevordert de spijsvertering
  • verbetert de conditie van je huid
  • helpt tegen Candida en andere hardnekkige schimmels

Waterkefir is heel makkelijk om thuis te maken. Het kost je letterlijk 5 minuten. Omdat ik zo’n fan ben van dit drankje, wil ik het recept graag met jullie delen.

Recept homemade waterkefir

Nodig:
100 gram kefirkorrels
2 gedroogde biologische vijgen, heel laten
1 biologische citroen, in 4 stukken gesneden
50 gram ruwe biologische rietsuiker
1 liter kraanwater
1 weckpot
plastic zeef (kleine gaatjes)
plastic kom

Hoe maak je het?
En nu komt het simpelste gedeelte: stop alle ingrediënten in de weckpot. Haal het witte ding eruit wat normaal zorgt voor een potdichte pot (woordspeling maar even serieus – anders kan je fles knallen) en doe de weckpot dicht. Zet de kefir op een koele, maar lichte plaats. Laat 48 uur staan. Je zult zien dat het langzaam begint te bruisen. De vijgen worden dikker en de kefirkorrels vermenigvuldigen zich. Zo kun je gemakkelijk voorraadjes weggeven aan je familie en vrienden.

Wanneer de 48 uur voorbij zijn giet je de kefir door de zeep in een plastic kom. De korrels spoel je vervolgens af met water en zo kun je direct je volgende batch maken. De kefir in de kom giet je in een glazen fles. Gekoeld bewaren. En nu kun je dus genieten van je homemade vet lekkere maar bovenal gezonde kefir! Het smaakt gewoon naar limonade met een beetje prik, dus misschien lusten je kinderen het ook wel :).

Probeer elke dag een glas kefir te drinken. Een half uur voor de maaltijd bevordert je spijsvertering.

Tip
Je kunt allerlei soorten fruit of thee aan je kefir toevoegen voor wat variatie. Voeg bijvoorbeeld wat limoen toe of een handje gesneden aardbeien. Maar ook wat groene thee kan erg lekker zijn. Gewoon uitproberen dus.  Kies je liever voor probiotica in supplementvorm? Kies dan voor een probiotica met enkel natuurlijke ingrediënten bestaande uit meerdere stammen.

Mijn naam is Laura Kluyver, orthomoleculair voedingsdeskundige, levensgenieter en blogger. Elke maand schrijf ik een blog over mijn natuurlijke levensstijl. In mijn praktijk begeleid ik mensen met uiteenlopende klachten en/of ziektebeelden. Wil je meer weten over wie ik ben en wat ik doe? Neem gerust een kijkje op mijn website.